esmaspäev, 9. juuni 2008

Kirjutaja kirjanurk

Avaldatud maakonnalehes 29.dets.2004


Miks mulle meeldib Peep ja hakkas meeldima Andres ?


Esiteks, Peep on ilus mees. Andres on esinduslik. Peebul on tark ja emotsionaalne naine, Andresel veel ilusam. Peebul on andekad pojad, Andresel lapsed kasvamas.

Lapsepõlves õpetas mind vanaema õmblema: kui midagi teed, siis tee nii, et ta käib, mitte ära tee nii, ehk ka käib. Tekikott ja padjapüür pidid seestpoolt vaadates olema sama korralikult palistatud, kui väljast.

Virumaa poistekoori kontserdil Rakvere kirikus, tulid mõtted:

Kodanikuõpetus peaks algama linna-valla kodanike tundmisest. Ja see tundmine peaks olema vastastikune. Sama tähtis, kui promenaadil linna jõulutule süütamine, on see ka väikese valla päevakeskuses. Oluline on, kes keda tunneb ja kes kelle pärast seisatab või kohale läheb. Elus algab tihti kõik tundmisest ja ära tundmisest.

Kui paljud pereisad-emad näitavad oma võsukestele, vaata, see on härra linnapea, vaata, see on meie vallavanem. Pigem kirutakse kodudes, jälle tuli üks, kellel rahakoti suu enda poole.

Kui palju oleme neid näidanud selle pilguga, vaata poeg, sealt läheb üks tegija.

See ei ole isikukultus, pigem on see isiku tuntus. Minul ja loodan, et ka minu perel, on küll uhke tunne, kui vallavanem käe pihku pistab.

Paluksin nii: head inimesed, ärge rääkige ainult nende palkadest ja paisutatud pahategudest, rääkigem kodudes tehtud tegudest, näitame näpuga ja tuletagem meelde, milline oli linn või küla kümme aastat tagasi ja olgem ausad.

Bussis olin pealtkuulaja, mehed kirusid jälle tegijate tegusid. Ja siis pööras kõrvalistmel ringi üks mõtlik daam ja ütles: „Aga miks te ise tegijaks ei hakka, kui te nii kõvad jututegijad olete?“

Vigade otsimine on viimase aja suurim haigus. Kui inimene tundub esmapilgul inimesena, see tähendab, ilma oluliste vigadeta, siis tuleb need lihtsalt tekitada, ruttu sildid külge riputada.

Oma sünnivalda Väike Maarjasse ma niipea tagasi elama ei lähe, ka nemad ei tundnud tegijat ära. Sven oligi neist pika maa ees- pööbel ei jõudnud järele, Suure Linna ligidal rahvas ilmselt targem.

Midagi pean veel lõpuks ütlema. Olge nii kõvad poisid, kui olete, aga Marko on teist ikka kõige kõvem tegija- tema meeldib mulle kõige rohkem.

Emmeliina, tegijate teadja

Kommentaare ei ole: