teisipäev, 16. august 2011

Ebaõnnestunud miss Marple

(nii palju kirikut paistab mulle iga päev aia tagant)

Eelmise nädala reede lõuna paiku nägin eemalt külatänavalt, kuidas meie aiaväravast sisenes võõras, triibulises kampsunis proua. Muidugi sõnal "võõras" siin teine mekk, sest võõrad ju mulle nad kõik siin võõral maal. Lähemalt uurides oli tegemist "proua suure BMW- ga".
Viisakast jutust sain aru, et mult taheti vastust küsimusele: kas olen iga päev kodus ja et see seotud aiataguse kirikuga. Vabandasin ennast keeleoskamatuks ja nii me rahumeelselt lahku läksime. Pärast päevatööd saatsin peremehe asja uurima. Selgus, et kirikust oli kadunud 25 palveraamatut.
Oi kuidas oleksin tahtnud nüüd miss Marple olla ja puändiks kogudusele kõik need raamatud tagasi tuua.
Kuid mis võimatu, see võimatu. Kogu kadumine juba iseenesest on suur müstika. No kellel seljakotituristidest või automatkajatest üldse tekib peas säärane mõte - varastada kirikust. Millal ja milleks?
Võiks ju inimestest ainult head arvata. Kujutan vaimus ette kuidas kogu turistide jõuk pistab igaüks seljakotti palveraamatu. Ja plekist hoiukarp täieneb mitmesaja naela võrra. Mõne kilomeetri möödudes istuvad kõik see mees aasale, kraamivad välja võileivad ja raamatu ning loevad hardalt söögipalvet või laulavad mõne psalmi.

Ei, see nii nüüd küll polnud. Pigem ikka tegemist teadliku kurikaelaga, kes noosi autosse laadis ja siis seda kusagil turustada püüab.

Kuna kirik on avatud teelistele iga päev jäid minu käed lühikeseks ja uurimine ei kandnud vilja.
Elu pole raamat.

(ilmselt needsamad, punases köites)

7 kommentaari:

helle ütles ...

Mõte liikus kohe BMWga proua poole - äkki tema võttiski!!!?
Ei saa ka aru, kellel oleks pruugitud palveraamatuid vaja!!! Oleks veel, et mõned krutsifiksid!

Emmeliina ütles ...

oo tema on külas vist kõige jõukam ja mõjukam tegelane-suurfarmi omaniku proua.

aga kellele vaja, see on tõesti mõistatus

Bianka ütles ...

ma kahtlustasin su jutu algul, et ehk on tegu mõne ametnikuga, kes uurib, kas sul tööluba on vms. Sinusugustel "võõrastel" peetakse ju külas silma peal. Ja et äkki nüüd tuldi uurima ja tööturul korda majja lööma :) Õnneks siiski nii polnud, kuigi külastuse põhjus oli samuti väga ebameeldiv.

Emmeliina ütles ...

oi Bianka, selle peale ma ei tulnudki. Täiesti tõsiseltvõetav tähelepanek.

neiud ärevil ütles ...

Imelik jah. Oleks veel korjanduskarp. Ma ei kujuta ette, kes neid ostma hakkab või jagab tasuta nagu meil "Vahitorne" ja "Ärgake".

Helve ütles ...

kui ikka vargaks loodud, läheb kõik kaubaks. ka kirikuraamatud.
aga Emmeliina, peaksid nüüd ikka tähelepanelikult kirikul edaspidi silma peal hoidma. :D
võta märkmik ja pliiats, tee märkmeid ja jooniseid....

Emmeliina ütles ...

Helve, mul tunne, et asi on juba kõrgema võimu poolt maistesse kätesse antud. Igatahes praegu toimetab seal üks suur auto ja vähemalt kaks meest. Uurin ja kirjutan järjejutu.