laupäev, 10. detsember 2022

Reedene rõõm

 

Otsin kodust põgenemise võimalusi. Muudkui puurivad ja käristavad seina taga. Teatrisse pole vist sel aastal (minu aasta algab septembrist) sattunud. Õnneks kinno paar korda küll, ühe korra isegi pealinnas. Millegipärast olen juba pikemat aega vahetanud sõnalavastused kontsertide vastu.

Seepärast tundus kolleeg Liia ettepanek nautida Nipernaaditalve koduteatri väikeses majas, pehmelt öeldes rõõmustav. Eriti veel  kui lisaks pakutakse autoteenust, mis praeguse lumerohkuse ja kahtlase libedusega on boonus omaette. 

"Nipernaaditalve" autoreid on kaks. Loomulikult August Gailit, aga ka Urmas Lennuk. Mulle meeldis! Nii osatäitjad kui lavakujundus. Kuna eile valitses meid täiskuu, siis kõnetas eriti. Lumine talv ja minu enda vanus kõlas kenasti kaasa. Võib öelda, et isegi tagasi vaatavalt. Koos jumalasõnaga või ilma - kuidas võtta. 

Inimene peab tagasi vaatama. Kui ta enam tagasi ei vaata, siis polegi ta inimene. 

Pilt ka, sest tähistasime ühtlasi meie sünnipäevi. Ei mäleta enam, kes ütles, et teater algab puhvetist.


5 kommentaari:

Emmeliina ütles ...

https://emmeliina.blogspot.com/2021/10/liia-ja-liina.html

Bianka ütles ...

Seda etendust tahan ka mina vaadata. Kaljujärv rääkis selle Reporteri saates nii huvitavaks. Ainult et etendused olevat pikalt välja müüdud. Millal te pileti ostsite?

SG ütles ...

Jaanuaris n Tallinnas

päevalill ütles ...

Seekord oli nii palju tuttavaid teatris. Ilmselt kõik kavatsevad seda vaadata, kui kuulen, kes juba käis ja kellel kavas. Kõik ootavad, et on etendus, mis lisab värve ja pooltoone meie teatri repertuaari. Emmeliina, täiesti normaalne, et kõiki sõnalavastusi ei pea tarbima. Muusika petab vähem. Veel kindlam on instrumentaalmuusika, sest pill on reeglina hääles ja pole ka külmetunud. Aga ma pole ka kunagi pettunud ooperis ja balletis. Kuigi ma pole mitte kriipsukest asjatundja ja järjepidev külastaja. Aga meie etendus. Paneksin rubriiki, mida peaks nägema. Eriti need, kes teavad, kes on Gailit ja tema Nipernaadi. Bianka, leia kindlasti võimalus ja siis võrdleme. Sest- mulle jäi Ringvaatest väga suur huvi ja lootus Kaljujärvele. Ei täitunud, ta ei olnud see, keda ootasin. Tuli ka meelde, et polegi teda eitemillal laval näinud. Ei. ma ei oodanud Tõnu Karku. Ma lootsin sellist mõju avaldavat Toomast, aga ma ei leidnud seda. Pigem meeldis mulle võrdselt või kübeke rohkem Madis Mäeorg Gailitina. Natuke nagu liiga ettelugev esinemine, aga kirjanik ei peagi suurelt ja laialt lava täitma. Meenutame Viidingut. Ja naised- need, kes minu arust meil viimastel aegadel ei ole tugevad, mõjusid ja pugesid hinge, tõid välja selle kurva kaduvuse, illusioonide ja unistuste purunemise. No ja Urmas Lennuki tekst- kardan ikka, et mis kukerpallidega ta jälle hakkama saab- oli päris huvitav.Igavene talv... Igavene kevade...
Oi, kuidas tahan teie arvamusi, kui olete külastanud. Päevalill

Emmeliina ütles ...

Aitäh Päevalill süvaanalüüsi eest. Mina nii ei oska. vastupidiselt sulle polnud mul pea ühtegi tuttavat millest järeldasin, et huvigrupp laiem, kui kohalik rahvas.

Kui isiklikus plaanis teemale läheneda, siis pole mulle need mehed-muinasjutuvestjad võõrad (praegugi tunnen üht neist, kes trubaduurina ja luulet valdavana võib kasvõi käigu pealt ja käisest pool tundi mett ja luuletusi moka peale määrida) Ilmselt olin ise üdini romantik - sellepärast tasakaalustasin enda teist poolt pigem realismiga.