teisipäev, 20. detsember 2022

Alati on Esimene

 



Erilisus või mingisugune diagnoos ei tohiks inimest liiga palju kurvastada. Teeks sellest parima! tavaliselt, kui kusagilt on midagi ära võetud siis on kindlasti kusagile väga palju juurde antud. Inimeste erilisused ja anded võiks üles leida ja neile võimaluse anda.  (Anu Tali väljaütlemine saates Plekktrumm)

Käisime oma erilistega teatris. Kogu poistebänd (2 meilt ja 2 muinasjuttude kodumaalt) käitusid kui puhtad viielised. Kõik 4 olid teatris esimest korda. Etendus kandis pealkirja "Lohe linna all". Ukraina muinasjuttude motiividel. Seitsme maa ja metsa taga asub suursugune linn. Linn ja selle elanikud võiksid olla rõõmsad ja rahul, kui vaid asukaid ei painaks pahur lohe, kes nõuab andameid ja ohvreid. Kohalikud on mures - paljud neist on juba lahkunud, kuid on ka neid, kes keelduvad minemast ja ootavad tuulte pöördumist, jutustades üksteisele iidseid muinasjutte vaprusest, sõprusest ja õiglusest. Muusikaline koguperelavastus põhineb Ukraina muinasjuttude motiividel. lavaastuses kasutatakse visuaalse teatri mänguvahendeid ja võtteid: Varju, maski, objekti ja füüsilise teatri varalaekast. (rakvereteater.ee) piletid olid koolidele välja müüdud (meie algklassid tellisid septembri alguses) Pärastine tegevus jätkus järjekorraga kolme jõuluvana ümber ja igasugu tegevustega ja vaatlemistega fuajees. Vapustavalt mõjus poistele (piilusin vetsu ukselt) ühes kabiinis möirgav lohe, kelle saba ukse alt väljas. Kaks nendest unustasid pissihäda sootuks :) 

Kõik oli väga hästi õnnestund...Ainult ma ei saa aru, miks ma kella kahe paiku koju jõudes olin  kui tühjaks pigistatud sidrun. On ju tugiõpetaja töö puhas naer ja rõõm - saab isegi teatris käia!

Meenutasin, et alates 2012 aastast olen ära käinud ja näinud kõik jõululavastused ja teatris asuvad jõulumaad.  Võiks teha nimekirja, aga kavalehed kõrgel kapi otsas. 

Ja 2010 (täpselt torm Monika ajal) etendati Väikest Mukki, kus Jõulumaal oli nii palju idamaale omast kulda ja karda. Käisin koos kahe vanema lapselapsega, kes olid pea kümnesed ja nüüd... 

Leidsin veel ühe mälestuse, mis pole küll jõuluetendusega seotud (algselt arvasin, et oli) 

http://emmeliina.blogspot.com/2012/04/esimene.html

3 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Kümme aastat tagasi mudilased on nüüd juba noored ja teadlikud teatrikülastajad :)
Aga see sabatäht, kui see tuleb, kus see koobas siis on, et saaks varjuda...

tegelinski ütles ...

Ps Tundub, et Rakvere teatril on vahvad lastelavastused. Olen kuulnud ka mujalt, ise pole sattunud.

Emmeliina ütles ...

Tegelinski, loodan, et teatripisik käib ikka nendega kaasas. Koopa projektigi pole, ilmselt peaks kiirustama.

Rakvere teatri laste-etendused koos jõulumaaga on kestev traditsioon. Peaks kohe uurima millise teatrijuhi ajal sellele hoog sisse anti.