reede, 26. juuli 2019

Äärestunud maa

ehk miks peaksid inimesed maale kolima?

Viimati läksin Tuttu 2016 aasta suvel. Olen sellest kirjutanud

https://emmeliina.blogspot.com/2016/08/avalikud-majad-ja-aiad.html

enne seda ja üldse esimest korda
https://emmeliina.blogspot.com/2013/08/ruttu-tuttu-3.html

https://emmeliina.blogspot.com/2013/08/ruttu-tuttu-2.html

https://emmeliina.blogspot.com/2013/08/ruttu-tuttu.html

Keda huvitab, siis lugemist
https://www.vinnivald.ee/documents/1431677/2196217/tudu_ajalugu.pdf/8f209b31-e300-4d72-adcd-f0b863b3fac0

Nüüd siis tegime seda jälle! Palava ilma buss väljus Rakverest 13.30 . Üks, õhtune on veel. Ja kõik. Tagasi linna saab hommikul ja 14. 20. Elementaarne sõit 40 km. kaugusele maakonnalinna on kindlustatud.

SÕNA SIIT JA TEINE SEALT
Vinni valla koduleht (2014) ütleb, et elanikke 328. Sügavamal süvenemisel 2019 oli rahvastikku 268 Noppeid:
Alevikku läbivad Rakvere- Rannapungerja maantee, mis väga heas korras ja Tudu-Lüganuse maantee.
Alutaguse laante keskel asuv Tudu on põline metsameeste küla.
Suuremad tööandjad AS Tender Ehitus, Aldari kauplus, OÜ Helmi, Virumaa Metsatööstus
96,4% eestlasi
Infrastruktuur suhteliselt hästi välja kujunenud: kool, lasteaed, rahvamaja, kirik, kauplus, "Jaama Trahter", käsitöötare-muuseum, kaks staadionit, terviserada, jõusaal, arsti vastuvõturuumid, saun ja kalmistu.

Tundub väga tore! Parajalt suur (väike) kogukond, alevi ümbruses viljapõllud ja toimivad talud.
Suur ja kaunis koolimaja koos lasteaia õuealaga.
Kui vaadata kooli vilistlasi al. 1960, siis lõpetajate arv viieteistkümne ümber. Vähenema hakkab see al. 1980-ndatest ja enam kümne piiri ei ületa. Vabariigi taastamise algusaastatel ja sellele järgneval muutub pilt eriti kurvaks. Mingitel aastatel lõpetajaid ainult 3. Sajandivahetuseks viskas arvu 10-ni kuni koolist sai 2015. 6-klassiline. Sellel õppeaastal töötas koolis 3 õpetajat ja nad õpetasid 12 õpilast. Mis juhtus?
Mida sellest järeldada kui 300-st elanikust on 12 7-13 aastased?
Kahjuks ei osanud leida valla kodukalt rahvastiku vanuselist jaotust.

Valged, krohvimattidega kaetud laudisega puitmajad on enamuses tühjad. Vett ja kanalisatsiooni pole. Hooned ehitati 50-ndatel, ikka metsapunkti poolt, sest kolhoosid olid vaesed ja punktis maksti palka. Tuldi kaevandustest, kust täies tööjõus mehed said 50-selt pensionile. Kui valmis uus ja moodne koolimaja hakksid tulema ka nooremad inimesed.

Vahva lause leidsin 2008.a. Virumaa teatajast: vanasti oli Tudus 40 lehma ja 4 sõiduautot, nüüd on 4 lehm ja 40 autot. Arvan, et tänaseks on 0 lehma.

ÜLLATAJA
Alati leidub, vähemalt üks. Seekord Jaama Trahter suurepäraste toitudega. Skeptikmina olin valmis, et kolkas pakutakse ühte suppi, kahte praadi ja kartulisalatit. Tegelikus on hoopis midagi muud. Teenindajanäitsik niisamuti. Mul selline võrdlemise taktika seepärast võrdlen Väikese Maarja pubiga, kus nii toit kui teenindus nõrk 3, aga Tudus 5 pluss.

MÄLESTAMINE
Ma täpselt ei teadnud, aga olin selle kandi mehega luuletpidi seotud. Kalju Enniko (1952-2012) Päevalille klassivend. Värsikogu "Roheline süda" ilmus 1980.  Hiljem pseodonüümi Mart Murde all avaldas väga häid luuletusi. Tal on isegi FB veel alles. Kaheksa sõbraga. Otsin luuleridu. Raamatukest ei leia, praegu.
Aga see, see ei ole suvine:
Ei taha minna magama
öö pikk öö pikk öö pikk
päev kätlest pani plagama
kustus kui tuletikk


ALGUSESSE TAGASI, ehk miks peaks maale kolima?
Arvan veidi läbi huumori, et igavusest. No et kui kellelgi jääb korter kitsaks ja raha üle, siis ju võiks.

Imeline on suveõhtul kauni terrassil istuda, veinikese ja maasikatega. Aga et sõstraid korjata? ...eee...eks neid ole omal ajal ka ikka korjatud.
Imeline on suvehommikul lehtlas äsja praetud rääbiseid nosida. Aga et see valmis ehitada, muru kasvatada, veevärk tänapäevastada, lilli ja taimi elule poputada...eee...appikene, selleks peab ju iga päev lisaks palgatööle tööd tegema.
Talv ei olekski maal aastaaeg - see oleks seisund.
Aga suvi sisaldab kõike - isegi lapsepõlve.

Seekord polnud mul fotokat, eks neid pilte ole tehtud küll.

Mõned telefoniklõpsud ikka
kes teab, see teab: kauni kodu ja aia omanik -  minu blogi jälgija ning stammkommentaator
minu unistuste suvine garaažikorter

vesistage


kolm aastat hiljem

AITÄH võõrustamast !

2 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Leidsin palju kattuvat. Sõitsime kaks päeva mööda ääremaad... kilomeetrid kruusateid. Setomaa. Aga täna korjasin punaseid sõstraid... on mõned, kellele just see toormoos on lemmik. Ja hommikul sõin Peipsi äärest kaasa ostetud rääbist. Maitseelamustest võin rääkida: võrratud! Hinnast ei räägi. Aga tõesti, see oli seda väärt!

Emmeliina ütles ...

Setomaa oli ka nõuka ajal mulle kui virukale täitsa teistmoodi. Tuginedes 1971 mälestustele Orava EÕM-ist, kui nädalavahetustel sai igal pool ringi kolatud. Isegi Petseri kloostris. Töö kaudu õnnestus 1984 suvitada Värskas, kus sanatoorium veel osaliselt pooleli. Saatses oli mingi külamuuseum, kuhu matkasime, järvel sai aerutada jne. Vanemad lapsed, kes olid siis 7 ja 4 peavad seda kõige toredamaks suveks.
Kahjuks Selle kandiga puudub mul igasugu ühisosa ja keegi ei kutsu külla :( MI 2 õpib Räpinas, seal olen korra nüüdisajal käinud.
Miks nii pikalt vastan: Virumaal olid just 70-80 rikkad majandid ja KEK-id. Nüüd on huvitav vaadata milline koht kannab välja ja milline hääbub.

Punasesõstra moos on ka minu lemmik!
Ilusat suve jätku!