teisipäev, 28. veebruar 2012

Tasuta taastus

ehk provintsi polikliinik



Kuna minu liikumisfunktisoonid millegipärast häirusid, otsustasin kurta. Juba detsembris ja loomulikult perearstile. Tohter, kes harjumuspäraselt rõõmsameelne ja naerune, polnud seda mitte. Väsimus ja ületöötamine paistis tema olekust. Nii piirdusin valuvaigistitega ja lubadusega rohkem jalad taskus hoida.
Jaanuaris sain isiklikult nõuandjalt meditsiinivallas tõrelda: kas sa siis ei tea, et NÕUDA
tuleb. Sinu tervis, sina nõuad. Läksin siis sirgeselgselt, kuid aral sammul aastas korra lubatud taastusravi nõudma. Kuna olin kaks aastat olnud olematu nõudja, siis mida küsid, seda ka saad. See tähendab, et ei saanud midagi.

Nii. Nüüd siis protsess algas. Perearstilt sain telefoninumbri. Numbrilt sain kuupäeva ja kellaaja (kaugemal kui üks kuu). Uuesti perearstile kust sain saatekirja. Kuupäeval läksin kohale. Tutvusin taastusravi arstiga ja tema minuga. Määrati siis mulle kahe nädala pärast kaks taastavat protseduuri päevas. Paluti mitte hilineda. Ah, jaa 3.20 küsiti raha ka.
Nii et vähem kui kolme kuuga olin jõudnud järgmisse etappi.

Kui oled kulutanud PERH-i ja TÜ Kliinikumi uksi, siis tundub väikelinna raviasutus vana ja väsinud. Ja külm ning vaene. Raviprotseduure teostatakse kolmandal ja teisel korrusel.
Õnneks elan linnast kuuekümne viie eurosendi kaugusel ja argipäevadel busse jätkub. Polikliinik bussijaamast vast paarsada meetrit enam vähem kõnnitavat teed.
Aga oleksin ma tõeline Maali maalt. Mis siis saaks?

Esimene taastamiseks vajalik protsess kestis koos osalise riietumisega 20 minutit. Noor meesmassöör oli korrektne ja viisakas. Aga mis viga viisakas olla kui ühestki kliendi või patsiendi (ma ei tea kumb ma siis olen) lausest aru ei saa. Nii kujunes meie suhtlus nagu jaapani filmis, kus teenindaja kummardas enne töö algust ja hiljem kummardas uuesti.
Ah, mis sellest, kuidas need noored ütlevadki: vähem möla, pikem samm.

Järgmine protsess koos vähem osalise riietumisega kestis kolmteist minutit. Selle jooksul sain tunda tõelist professionaalsust oma mätta otsast. Nimelt oskas teenindaja või oskustööline (?) minu funktsioonihäire taastamiseks kasutada ühte kätt. Teine käsi hoidis mobiiltelefoni.

Ja oligi kõik. WC oli tasuta ja kätepaber ka. Peeglit polnud.

Ja nii tervelt viis korda järjest. Kaks on läbi, kolm veel ees.

Nüüd saan aru küll, miks kohaliku ambulatoorse taastusravi võimalused töövõimetutel ja puuetega inimestel kasutamata jäävad. No kes ikka tuleb pooleks tunniks viiekümne kilomeetri kauguselt maakonna ääremaalt kohale. Viis päeva jutti.

Ja et uudishimu edasiviiv jõud, siis väga tahaksin teada palju see viie päevane ambulatoorne taastusravi Haigekassale maksma läheb. st. milline number on paberil.

Kel asjast mingit aimu pole nendele
valikuliselt Eesti Haigekassa kodulehelt:

Mis on taastusravi?

Taastusravi on suunatud häirunud funktsioonide taastamisele, säilitamisele või puudega kohanemisele. Tegu on töövõimet või toimetulekut taastava raviga.
Taastusravi tehakse nii ambulatoorselt kui statsionaarselt.

Kas haigekassa maksab taastusravi eest?

Haigekassa tasub taastusravi eest, kui see on osutatud kindlustatule meditsiinilisel näidustusel. Tavaliselt otsustab taastusarst, kas taastusravi on näidustatud ning millised protseduurid on patsiendile vajalikud. Kuid ka teiste erialade arstid (näiteks neuroloogid) määravad mõningaid taastusravi protseduure oma patsientidele.
Sanatoorse ravi eest haigekassa ei tasu, kuna sanatooriumitel puudub tegevusluba statsionaarse taastusravi osutamiseks. Haigekassal on üksikute sanatooriumitega leping ambulatoorse taastusravi eest tasumiseks, kuid neid teenuseid osutavad ka teised raviasutused.
Et haigekassa tasuks taastusravi eest, siis peab olema arsti saatekiri taastusarsti vastuvõtule. Intensiivseks statsionaarseks taastusraviks, mille eest haigekassa tasub 100%, on vajalik taastusarsti suunamine. 20-protsendilise omaosalusega funktioone toetavale statsionaarsele taastusravile võivad suunata ka teised arstid.

...Ambulatoorse taastusravi korral tasub haigekassa füsioteraapia, tegevusteraapia, psühholoogilise kompleksuuringu, psühhoteraapia seansi, massaažiseansi (mõõduka või tugeva halvatusega haigele), raviujumisseansi (liikumishäiretega haigele või liikumispuudega lapsele), ravivõimlemisseansi (sh basseinis), mudaraviseansi (reumatoidse polüartriidi, Behterevi haiguse ning väljendunud liigesejäikusega haigele), külmvõimlemiskambri raviseansi ja/või logopeediliste teenuste eest.


Kommentaare ei ole: