kolmapäev, 30. märts 2011

Hoiakud

Eile kogusin endasse tarkust kuidas igapäevaselt toime tulla ja (sealjuures) säilitada positiivset eluhoiakut. See sulgudes olev on mul omalt poolt juurde lisatud. Rääkis ja lasi meil rääkida Tiina Kallavus. Noppisin sellest enda mõttetekirstu sellised tõed:

*KOHANEMINE - Kuidas õnnestub inimestel elada väga vanaks? Sellepärast, et nad on KOHANEJAD. Just kohanemisoskus olukordadega aitab meil muresid ja ka rõõme stoiliselt taluda. Omalt poolt lisaksin siia veel võime imestada. Siis oled ikka veel uuele avatud, kui suudad millegi üle üllatuda.

*HINGAMINE - õigesti hingamine on õige hingamine.

*MUUSIKA meie ümber on see, mis kohanemisele kaasa aitab. 90 detsibelli on ema südame rütm, mis saadab meid emaüsas, nii et elagu tümps ja rokkivad vanaemad! Ja laula, ükskõik kuidas nokk loodud, sest helisevatel emadel on helisevad lapsed. Ega asjata öelda, et laul teeb rinna rõõmsaks. Ja mõtle selle peale milline on sinu kodumuusika ja koduhääl?

*VÄRVID - missuguste värvidega sa ennast ümbritsed? Kohe täna lähen ja otsin raamatukogust "Värviteraapia - abiks vaimse ja kehalise tasakaalu taastamisel" Koolitaja lisas, et vaadates meid räägivad meie riided talle nii mõndagi.
*Mällu jäi uus mõiste "neurolingvistiline programmeerimine" . Minu kaitse võib olla minu kostüüm. Tark kehtestab ennast, ja valib enda hoiaku vastavalt kostüümile.

*NAER - naerused on päikeseinimesed, eriti naerused need, kes suudavad naerda iseenese üle. Naerda tuleks südamest.

*OSTUTERAAPIA, KUDUMISTERAAPIA, KORISTAMISTERAAPIA - nii palju meeldivaid tegevusi (eriti see viimane)
Ühesõnaga - kõik tegevused, mille tulemus on näha, on teraapiad.

Mõtlemine nende hulka ei kuulu ja sellepärast lisan oma kreedo: mõtle, mis sa mõtled, aga ära üle mõtle! (ise mõtlesin, ausõna) Ja nii lihtne see ongi.

Ja nagu korralik koolilaps peab lahendama kodused ülesanded teen seda ka mina kirjutades mõtteuidu teemal:

"Milline on minu eluhoiak?"

Lõbusa joonistustesti tulemusena olin saanud järgmise pildi enda koostisest: kaks osa ratsionaalsust, kaks osa emotsionaalsust , kuus osa headust. Pinginaaber pani kahtluse alla: no nii hea sa nüüd ka ei ole. Sa teadsid seda testi! Sedapuhku ei teadnud, sest polnud varem ring-ruut-kolmnurkinimest joonistanud. Aga mõtlema pani see küll.
Kas minu eluhoiak on olla hea? Mida tähendab üldse eluhoiak? Kas see on see asi, millega (millel) me ennast elus hoiame. Kui nii, siis oli test õige.

Praegusel eluatapil olen tallad ja tallaalused ehitanud headusele. Ja tänule, tänulikkusele ja andeksandmisele. Elukaart pidi kriisist kriisi lainetades olen mitte ainult Eriksoni, vaid ka enda vaatluse põhjal jõudnud kümmekond aastat olla elu teisel poolel. Kui veel viis aastat tagasi arvasin, et olen piisavalt tark ja kogenud, lükkas elu selle järjekordselt pikali ja mul tuli oma eluhoiakut muuta.

Emotsionaalsus oli küll hea alus, kuid liigne emotsemine käis eelkõige teistele närvidele. Pealegi ei sobinud see kaine vanainimese kuvandiga kokku. Sellepärast emotsen nüüd ainult mittekainena. Nii et kaks osa emo on väga hea tulemus. Ühiskond ja perekond, kui ühiskonna algrakuke ootab aga minult kainust ja ratsionaalsust. Kui, siis väikese emolisandiaga. Ratsionaalsus välistab minu meelest lapsemeelsust. Just laps on see, kes ennastunustavalt naerab, imestab ja nutab. Aga laps ei võta vastutust. Mina pole laps - mina pean oma tegude, mõtete ja sõnade eest vastutama. Kõige saba ja sarvedega. Ka üdini hea ei saa ratsionaalne olla, sest paraku tuleb teha otsuseid, et mitte ennast kahjustada lasta.

Muidu võib juhtuda nii, et heale jagajale jäävad näpud. See omakorda võib viia selleni, et kriisist kriisi liikudes rebime kõik kriisid endaga kaasa ja tulemuseks tuleb väike vastik virisev vanainimene, keda isegi majaga ja varaga koos kauba peale kaasa ei taheta võtta. Nii et palun vahetada üks osa headust ühe osa ratsionaalsuse vastu.

Viimase aja moodne teooria räägib enda armastamisest koos endale meeldimisega. Mina seda ei usu. Liiga palju räägib. Ja ütleb, et kui ennast ei armasta, siis nagu ei tohiksi olla võimeline teisi armastama. Las olla ikka nii, et mina armastan teisi ja nemad armastavad mind.

9 kommentaari:

Tiiu ütles ...

Kõigega nõus, väärt kokkuvõte!

tegelinski ütles ...

Mulle ka meeldivad igasugused tarkused, aga lõpuks olen ikka see, kes ma olen :)
Lugesin kunagi mingit raamatut, kuidas olla edukas. Kõik jutt oli õige... niikaua, kui ma alateadlikult nii käitun. Nii kui teadlikult tegema hakkaks, oleks see teistega manipuleerimine.
...
Aga kohanemine, muusika ja värvid, tegelemine sellega mis, meeldib - kahe käega poolt :)
Hingata ma küll ei oska...

Emmeliina ütles ...

aitäh Tiiu, olen sind tihti Sjgelle juures lugenud ja loetu üle mõelnud.

tegelinski - seda Andry õpetas jah, et ole, kes oled.
ka mina ei oska hingata sellepärast tulevad mul parimad mõtted kõndides. Kunagi, kui oli vaja koolitusi juhtida, siis ma muudkui pendeldasin ühest otsast teise. Ja tuletasin meelde kooliaegseid õpetajaid , kes käisid klassi ees edasi - tagasi. Kõndides saab hingamise paremini korda. Vähemalt mina saan.

helle ütles ...

KOHANEMINE - väga tähtis, kuigi pole eriti kindel, et ma väga hea kohaneja olen. Õigemini olen kohanenud oma senise eluga , aga kardan muutusi.Igasugused ootamatused võivad mind viia rööpast välja.
NAER - oi, kuidas mulle meeldib südamest naerda, isegi omaette võin naerda, aga kas just iseenda üle. Seda peaks veel harjutama!
Värvid, muusika - kahtlemata!
Hingata õigesti vist küll ei oska. Üks endine kolleeg õppis vabastavat hingamist ja kutsub mind kogu aeg seansile. Peaks vist korra proovima???
Lisaksid juurde SUHTED-SUHTLEMINE ehk moodsamalt öeldes SOTSIAALNE VÕRGUSTIK. Pean seda väga oluliseks. Üksikud inimesed on nii frustreeritud ja õnnetud. Mina ennast õnnetuks ei pea.

Emmeliina, tore sissekanne on!

Emmeliina ütles ...

Sjgelle - kenasti läbi mõeldud ja omapoolsed lisad juurde lisatud. Mine kindlasti vabastavalt hingama, olen käinud ja ei kahetse. Üldse tuleb praegusel ajal kõigist õppetundidest kinni haarata, pärast seda on nii hea tunne, et oled enda jaoks midagi teinud.
Suhtlemine ja võrgustik - kui see minult ära võtta, siis ma hääbun üksindusse.

Bianka ütles ...

Mina eneseabi raamatuid ei loe ja selliseid kursusi ei kuula. Mõtlen endale vajalikud tarkused ise välja. Ei tea küll, kas saavad need õigesti või valesti, aga vähemalt on omad ja armsad ;)

Kui loen näiteks Ekspressi psühholoogi Tiina Jõgeda kolumni, siis ajavad tema triviaalsused mind muigama. Keegi ütles selle kohta, kuidas on nii palju võimalik rääkida, mitte midagi ütlemata.

Emmeliina ütles ...

Bianka - tugevate õigus! Ja vastutusvõime. Kes tegi? Ise tegi.

Tiiu ütles ...

Kurtidele kõrvadele räägi mida tahad, ta ei kuule niikuinii. Kurt annabki loogilise soovituse, et ära vaeva ennast jutuga.

Samas Mart Raukas ütles ausalt välja, et talle meeldib selle tõttu õpetada/rääkida, et ise asjad selgeks mõelda.

Kurtust on mitmesugust. Enamus on kuuljad, ent enamusest kuulevad vähesed.


Tiina Jõgeda kirjutas hiljuti Kaja Kallasest, kuidas too tahtvat olla ubuntu, mainimata, et Michael Laitmani kogu elutöö on sellega juba ammus seotud.

Emmeliina ütles ...

Tiiu - inimesed ongi erinevad, eks. Mõned suudavad lennult terad eraldada, kuid mõnedel kulub mõtete korrastamiseks ja ka ümbervaatamiseks terve elu. Mina kuulun viimaste hulka.