neljapäev, 30. detsember 2010

Haigus

Kaugel kooli ajal ma kohe tahtsin mõnikord talvel haige olla. Mitte hirmust õppimata tükkide pärast ja halbade hinnete saamise pärast, vaid põhjus oli hoopiski muus. Mulle meeldis üksinda kodus olla ja voodis sooja teki all raamatuid lugeda. Kõik kohustused kadusid kuhugi kaugele. Tavaliselt tekkiski mul väike palavik või tuli kraadiklaasile veidi kaasa aidata. Töölt koju tulev ema kiirustas ikka millegi maitsvaga tütrekese voodi juurde. Ikkagi haige.
Nüüd tagantjärgi tunnen, et see oligi lapsepõlv. Millegipärast tahtsime me kõik kiiresti suureks saada. Oleksin teadnud, et suurena elamine nii raske on, poleks suureks kasvanud.

Suurena (me ei öelnud kunagi "täiskasvanuna") ei tuleks nagu selle peale, et tekitaks endale haiguse. Sest suurena haige olla on rist ja viletsus. Keegi ei ulata sulle veekruusi või teekruusi ja ei too voodi äärele paremaid palu. Keegisid lihtsalt pole. Nii pead ise oma valu ja vaeva kandma. Kurgus elaksid nagu sada kuradit, kes tuliste oradega köhimislaadse seisundi tekitavad ja kui hästi läheb, siis jõuad õigel ajal vetsupotini või kraanikausini. Kui hästi ei lähe, siis pead kasvõi käpuli selle su seest välja purskava veelaadse olluse ise kokku kuivatama.
Palavikuga pole mind pea kunagi õnnistatud. Küll aga külmavärinatega. Kui oled läbi ööhämu selga ajanud kõik kättesaadava, siis võid hommikul moedemonstratsiooni tulemusi näha. Isegi värsked, kingikotist saabunud lambasussid võivad teki all jalas olla.
Ja toatermomeeter näitab 25 soojakraadi.
Nina käitub omasoodu. On hästi, kui tilgub, kui ei tilgu, on halvasti, sest siis tuleb mängida "kalakest kuival".
Peas valitseb kogu aeg mingi kerge udu. Kujutan, ette, et sellise taseme saavutaksin hommikul algava valge veini dieediga, mis jätkuks lõpmatult. See pole kaugeltki kõik.
Telefoni saab teha mõned häälikute moodi kraaksatused. Küsimusele "kas sul on ikka veel hääl ära?" tahaksin vastata "see pole mina, te räägite Varesega."

Ilma palavikuta haigus on hiiliv. Ta lubab end vahepeal unustada, võtta osa meele lahutustest, kolada bloginduses, et siis jälle enda olemasoluga lagipähe või ükskõik kuhu lajatada.


Ma ei tea, kuidas nimetetakse seda, kui võetakse üks tuntud luuletus ja asendatakse vägivaldselt sõnu. Kes teab, palun öelge. Originaali Autor Jüri Üdi.

26.dets.
haigus on kolmandat päeva
uksi käib seliti
üksindus toas kuhu alles
hiljuti koliti

haigus on neljandat päeva
mida me kardame
julged püüame olla
mida me kardame

haigus on viiendat päeva
teid ei seleta silm
mõnel on siiski meeles
seegi on Jumala ilm

haigus on kuuendat päeva
sinise teki all hang
vang on natuke vaba
kuna vaba on vang

haigus on seitsmendat päeva
haigusel on oma tee
taevas tee meile selgeks
aga taevas ei tee


Ma ei taha suur olla. Tahan lapseks tagasi, et keegi mu eest hoolitseks! (poetab pisaraid)

15 kommentaari:

Helve ütles ...

Pai, pai, kulla Emmeliina!

Emmeliina ütles ...

paid vastu võetud ja enda peale paitud:)

neiud ärevil ütles ...

Minul on ka meeles just minu 7-aastane sünnipäev,kui mul oli läkaköha.Ema poputas mind kuidas jaksas.Olin ju pere pesamuna ja mis seal salata-lemmiklaps,kuigi ulakas.Siiamaani mõtlen oma emale suure heldimusega.
Praegu aga käib mul üleliigne poputamine vahel närvidele.Tahan ise ja praegu ja kohe.Vahel on ju tõesti hea,kui oled kõige tähtsam,vajalikum ja olulisem ja näed kuidas Sinu pärast muretsetakse.

helle ütles ...

Vaene väike Emmeliina!
Nii kahju, et Sa haigeks jäid. Ja haige on tõesti paha olla, kui pole kedagi, kes sulle peale puhuks, teed keedaks ja muretseks, muretseks...
Mina jäin seekord haigeks jõuluööl venna juures külas. Õnneks oli mul omaette tuba antud, nii ei seganud ma teiste und oma öise ringikondamisega. Otsisin köögist rohtu, käisin joomas ja ootasin pikisilmi hommikut.
Hommikueeli tuli korraks tukk peale, ja mu kuulsin, kuidas teised imestasid, et "Helle polegi veel tõusnud, muidu alati esimene".
Ma ei tahtnud viriseda, tahtsin ainult koju, aga Scarletti tõttu bussid ei sõitnud. Õhtuks siiski sain koju, sest pole midagi halvemat haigusest, mis tabab sind külas (või teel).
Nüüd olen enam-vähem terve ja hakkan sõitma tütre poole Pärnusse.
Saa ruttu terveks, pai Emmeliina!

(Vabandust, et nii pikalt siin lobisen)

Emmeliina ütles ...

neiuke - ju sa oled ennast tugevaks kasvatanud (osa naisi kohe on selliseid)aga on hetki, mil reaalne abi marjaks.

Helleke - tahtsin ka jõululaupäevast alates haiguse ära petta, aga seekord sai ta mu kätte.
ja nagu lugesin siis sinu ka.
Usun, et jõuad turvaliselt tütre ja lapselapse juurde, sest lubati jälle tuisku.
Mina köhin ja nohin vähemalt täna kodus.

neiud ärevil ütles ...

Mul lihtsalt selline eluperiood praegu.Eks minagi olen ju vahel nõrk ja abitu,aga mitte miski ei takista mul nii minu suurilapsi poputamast.Kindlasti käin neile vahel "närvidele"sellega.
Kiiret paranemist ja ilusat uut aastat.

Eve Piibeleht ütles ...

Saa ruttu terveks! Pai ja kalli!

Emmeliina ütles ...

thela, kallis - häbi viriseda, aga korjan selliseid viiruseid väga väga harva üles (näiteks kürge palavik oli mul viimati 12 aastat tagasi)
eks sellepärast ka paanika ja oskamatus haige olla.

igatahes täna siin teiega kohtudes, paisid ja tervitusi saades olen hingekosutusest tublisti kosunud.

Abistajad tulid ka koju. uusim tehnoloogia ütleb, et haiget kurku tuleb ravida jäätisega. homme on tulemus tunda :P

unihiir ütles ...

kiiret paranemist! ja siis - suusatama ;)

Bianka ütles ...

Ah et haigus sai ka sinu kätte... Nüüd vähemalt PEAD veidikeseks rahmeldamise rajalt kõrvale astuma ja lihtsalt pikutama. Teised saagu ise hakkama. Võib-olla su organism tahabki sulle seda ütelda.

Head paranemist!

tegelinski ütles ...

Aga sa peta haigus ära ;)
Aina räägi, et oh kui tore on mõnikord ka nohus olla, oh kui vahva on kähiseda. Muudkui lama voodis ja naudi oma haigust... ja kiida teda.:) Usu mind, aitab :D

Emmeliina ütles ...

oi, hiir ka urust väljas :))
suustamine on õige mõte!

Bianka - no see, et mis teed teistele ei pruugi alati endale tagasi tulla ja vastupidi ka. Paranen, juba viisime auto loodusesse jalutama.

tegelinski - vähemalt 1/2 haigust petetud! aga ta sai!

Kaamos ütles ...

Läheb, läheb see tõbi koos aastanumbriga kui mitte varem!
Tervist!

Emmeliina ütles ...

õige kaamos, küll läheb!

WILLIAMS ütles ...

Kiire laenupakkumine.

Kas vajate laenu? Kas teil on võlgu ja soovite olla võlgadeta, kas teil on vaja tasuta hüpoteeklaenu, äri- või eralaenu? Siis olete õiges kohas. Kas vajate laenu mõistliku madala intressimääraga? Kas olete huvitatud oma võlgade stressita tasumisest? võtke meiega ühendust juba täna e-posti teel: (mohammedsalmanloanfirm999@gmail.com)