reede, 1. mai 2009

Talgutele


Mina igatahes lähen.
Karaski tegin juba eile valmis ja särgi triikisin ära.
Nüüd äratan veel mõttepojad üles, magavad teised alles.
nii et
"Mõtelda on mõnus
rääkida on raskem.
Ärgem sellepärast
pead veel norgu laske"

Tuleb aeg, tuleb aru
Tuleb aeg, tuleb nõu.





Mina igatahes olen kodus tagasi. Ja netist negatiivseid kommentaare lugedes mõtlen: kellele see küll kasulik oli, et rahvas hea algatuse juurest juba eos minema peletada.

Isiklikus plaanis olen kogemuse võrra rikkam. Ja mis see elu muud on kui elukestev õpe.



Aga minu arvates töö alles algab. Mõtted tuleb tegudeks vormida.

Pildid tegi talguline Krista

11 kommentaari:

Bianka ütles ...

Ole siis tubli ja ära lase ennast jalge alla (võõraste mõtete alla) tallata! Tegelikult ma seda ei kardagi, lugesin lehest, et sa nimekirjas kenasti pealikuna ära kinnitatud.Sina juhid hoopis ise seda (mõtte-) juga.

Kindlasti on see mõtlemine mõnus ja ega sest peagi käega katsutavat tulu tõusma. Räägi siis meile ka, mida huvitavat seal arutasite.

Emmeliina ütles ...

mis leht see jälle isikuandmetega toimetas? :DDD

meil Neti viimastel päevadel pipardab, täna sain kuidagi moodi pildid laetud ja lähme rõõmsalt P2 sünnipäevale. Eile suurest rõõmust töö kordamineku üle olin õllehoolik. Täna kahetsen :(

Kaamos ütles ...

Sai ju kasulik päev?
Meite kandi mõlgutajate fotod on siin, aga kuna ma ise olin pildistaja, siis õnnestus teha nii, et mind piltidel pole:) (Mitte päris meelega, aga kahju ka pole!)

Emmeliina ütles ...

Kaamos, hea. Vägagi kasulik. Olen ise mitmel pildil.
Mõtlen veel, kas homme kirjutan loo ka.
vaatan kohe su pildid üle.
Aitäh, et kirjutasid

joanamari ütles ...

meie otsustasime, et ei ühtegi nime me sinna lehte üles ei pane
minu nimi sai ajakirjaniku poolt pandud justkui preemiaks, et arikli kokku klopsisin;)

toompeale ütles ...

tsuti negativismi elupõliselt optimistilt:
küsimus lehel on, et kuidas panna inimesed prügi sorteerima.
eile kohtusin üsna nördinud kolleegiga, kes sorteerib korrektselt ja kohusetundlikult prügi. ta oli äsja käinud Väätsal ning selgub, et kõik see korrektselt sorteeritu maetakse lõppkokkuvõttes koos mulla alla.

ma ei eita mõttetalguid, kuid siiski on paljudel sedasorti tegevustel, kus rahvas hästi mõtleb ja teha soovib sootuks teistsugune, äraspidine tulemus ja tagajärg.

Emmeliina ütles ...

nojah toompea, oleksin siis pidanud küsima, et kuidas olla veendunud, et minu sorteeritud prügi õigesse kohta läheb?

isiklikult olen heauskne ja sorteerimist sellgipärast ei lõpeta. Kui teaks, siis esitaks järelpärimise.
Võib olla oskad nõu anda, kellelt pärida kuhu konkreetselt minu sorteeritud prügi läheb.

Emmeliina ütles ...

ja veel mõtlesin ma selle küsimuse all laiemalt seda, et kuidas panna inimesed üldse oma tekitatud sodi koristama, et kortermajade ümbrus ja keldrid poleks nii räpased ja maaelamute ümbrus ei jätaks muljet nagu oleks tegemist nõukogude aegse traktoripargiga.
Lisaks metsaalused, kuhu ikka ja jälle uued hunnikud kerkivad.
Minu jaoks oli see jätkuvalt kevade kõige aktuaalsem küsimus ja mul oli hea meel, kui sain teised endaga kaasa mõtlema panna.

Muuseas, vastuseks ei saanud ühtegi head ideed peale selle, et inimesi oleks vaja hirmutada.
Minu idee oli,et maja prügikastide juurde tuleks panna tige pensionär, kes juhiks igapäevaselt sellele tähelepanu. Kui ikka nädal aega sulle öeldakse, siis hakkab asi toimima.
Samuti kooli ümber metsas ja bussipetuses. Õpetajad väidavad, et tänapäeval ei tohi lapsi panna ümbrust koristama. Võib olla peaks seda tegema koos lapsevanematega.

toompeale ütles ...

aitäh, et küsimust veidi lahti seletasid.

arvan, et prügi sorteerimine ja prügihunnikute tekitamine ning oma ümbruse korrashoid on sisemise intelligentsi küsimus.

olen nõuka ajal hästi noorena ühe suve töötanud väikeses asulas haljastustöölisena ning sellest suvest alates ei viska ma enam mitte midagi maha. asfaldil olles (s.t linnas) otsin isegi õunasaba jaoks prügikasti. see vist kaldub juba pedantsuse poolele, kuid sellega arvan ka, et kui ikka noori oma ümbrust pidevalt koristama panna, ka teiste poolt tekitatud sodi koristama, siis tasapisi tekib mõte, miks, mida, kuhu.

aga küsi firmalt, kes Su prügi ära veab, kuhu prügi läheb ja mis sellest edasi saab. küsi nii autojuhilt kui ka firma kontorist.

Emmeliina ütles ...

Aitäh, et kaasa mõtlesid ja nõu andsid. Prügifirmalt küsimine on hea mõte. Teen selle täna teoks.
Üldse on meil kahe 24 korteriga maja peale kaks suurt segaprügi konteinerit, üks väike pakend ja üks väike paber - papp. 100 meetri kaugusel veel üks suurem ümmarguse auguga pakendikast. Lõkkeplats on ka, kus saame oma isiklike andmetega paberi põletada ja vana mööbli.

Maksame küllalt palju, kuus kuni 40 eeku inimese peale. Nüüd tegime ühistus seaduse, et kes sorteerib, see maksab ainult korteri pealt ja kes mitte, see inimeste arvu pealt. Ehk raha rihib. Kui ikka elad kolme lapsega, siis pead maksma 200.- See polegi nii väike summa. Eks?

Mõtlen ise ka, et need lapsed, kes koos vanematega teiste sodi on koristanud ei viska seda maha ja julgevad teistele märkusi teha. Meie kooli metsaaslune ja bussijaam oli kole, nüüd on head haldjad käinud. Kuni järgmise korrani.

Mul oli ka alati poistega probleem, sest nende taskud olid sodi täis (ka konisid :)))tuli ette.

aga hirmu tunnen iga nädal, kui korterikotte vaatan, et oma s...sisse me ükskord sureme.

toompeale ütles ...

teine pool prügimajandusest on tõesti see, et kuidas vähem prügi kokku osta. koos vajaliku kaubaga ostame ju tohutult äravisatavaid pakendeid.
vaatan samuti õudusega kodus kiiresti täituvat prügikasti.

aga rahaga prügisorteerimise reguleerimine on väga hea nipp. see aitab kindlasti.