kolmapäev, 10. mai 2023

Teateid tegelikkusest

 

Tegelinskil oli Ajupesu, mul on ahjupesu. Pole midagi kaunist nühkida mõttetult elektripliidi praeahju. Miks mõttetult - elementaarse puhtuse saamiseks jõudu napib. Lisaks kummitab telelavastus "Kallid külalised" . No tehti ikka häid tükka. 

Kutsusin siis möödunud nädal puhastuseksperdi. Ülemised pinnad kööginurgas, kahhelplaadid ja veel veidi nipet näpet. Töö oli aus, treppredel ja tundi kaks. Pliidi ja nõudepesumasina taha ei jõudnud, ega mul sinna midagi erilist peidetud olndki. Kuna proua koolis just enda tööpõldu jätkamas on, siis tunnihinne (ilma maksuta sõbrateenus) 6 raha arvasin. Mnjahh, tausta uurimata tehti mulle selgeks, et Soomes maksti talle kodukoristusel 10 euri tund. No Mida võrdleme. Minu tunnihinne pangaarvele on 6 raha tund. 

Missealsiis ikka-nuta või maksa. Ega ta eriti entusiasmi üles näidanud edasise koostöö üle. 

Aga muidu on kõik tore! Täiskuu möödas, õpilased õuevallatud ja õpsid kenad roosa-lillelised. Muidugi mitte kõik. Mantra- Viis nädalat, viis nädalat...Täna tampisin prootonitele pähe: 24 pluss 5. Loomulikult 245. Oleks palgaga ka nii :) 

Renoveerimine ei lõppe kunagi. Täna lisandus arvele uus makse - ventilatsioonimaks, 39 euri korter kuus. Oli aeg ja mitte väga ammu, mil sai lihtsalt aknad lahti teha. Õhk oli siis veel tasuta. Klaasitud rõdu ehk  kilekasvuhoone seisab ilma töömeesteta neli nädalat. Küsisin naabrimehelt, mis toimub. Ta ütles, et tuleb lihtsalt sõimamist õppida (tema praktiseeris) ja juba ilmusidki mehikesed pooleks tunniks tema rõdule. Ma nagu nende mattide jm. sõnavaraga pole eriti sina peal. Ilmselt peab translate appi võtma. 

17 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Jama selle värgiga, isegi valikuvõimalust pole.
Ei saa isegi ennast süüdistada, muudkui hambad risti ja maksa! Ainuke lohutus, et ükskord see lõpeb niikuinii! (Või nii või naa!)

Anonüümne ütles ...

Soomes maksab kodukoristus rohkem kui 10 eurot tund ja keegi ei küüri läikima, vaid selle raha sees tehakse ainult üldpuhastus. Praeahjud, akende pesud, triikimised ja muu üldkoristuse alla mittekuuluv on veel eraldi tasu eest. Millegipärast kliendid ei taha seda arvesse võtta, et ettenägelik teenuseosutaja maksab selle raha eest ka kõik maksud, et kindlustada omale pensionisumma.

Emmeliina ütles ...

Kulla Anonüüm - ilmselt on mu väljendusoskus roostes. Mulle tehtigi kööginurgas üldpuhastus, kahe tunniga rohkem ei jõuagi. ülejäänu st. madalad pinnad tegin ise (ei pliiti ega muud) Mina ei teinud lepingut puhastusfirmaga või Fie-ga kus oleks tulnud maksud tasuda. Palusin ainult paar tundi sõbrateenust (nagu tuttavad tulevad mõne tööga appi) Mina maksan samuti tulumaksu oma pisikesest töötasust esimesest eurost, sest meie riigis on pension tulu. Muuseas, Soomes on ka lesepension nii et ...mõtlemise koht.

Anonüümne ütles ...

Sa oleks võinud ju sõbrateenust küsida oma poegade naiste käest. Siis poleks vaja kurta, et oli liiga kallis teenus. Teevad sul mõne laupäevaku ja ongi korras. Kui palju aega millekski kulub, paneb paika siiski teenuseosutaja, mitte klient, et tule ja tee 2 tundi sõbrateenust, ma rohkem ei jaksa maksta. Kuidas tema oma sularahas saadud summast omad maksud maksab, pole kellegi asi. Üleüldse - praegu on käes aeg, kus väga palju oskusi tuleb endal selgeks õppida ning mitte loota teistele. Ka koristus on huvitav amet, kus tuleb peensusteni teada nii puhastusvahendeid kui ka lausa vastavaid lappe. Ise tehtud, hästi tehtud, ka raha hoiab kokku. Pole mõtet Soomet kõrvutada meie eluga. Neil oli aega oma elu seada 75+ aastat, meil aga on iseseisvust vaid 30+ aastat.

Emmeliina ütles ...

Väga inetu, solvav, anonüümne kommentaar. Tõmbasin võrdusmärgi kooli koristaja pangaarvele laekuva töötunni tasuga, mis on alla viie euri tund. Teenuseosutaja käis muuseas oma tööajast ja ütles ise, et üle kahe tunni ei lähe. Soome hinda kõrvutas tema, mitte mina. Üldjoontes ma ei virisenud, vaid imestasin. Palun ära kommenteeri enam minu blogis. Igaühe füüsis on erinev, igaüks teeb oma tööd nagu suudab ja oskab.

Anonüümne ütles ...

Mida siin solvavat oli? See on reaalne elu. Töötaja kirumise asemel olekski võinud omaenda naispere abi kasutada. Usun, et hoopis su koolikoristajal oleks solvav su blogi lugeda, kus tänulikkuse asemel kirutakse ta küsitavat tasu, mis oligi vaid 20 eurot või alla selle. Peaksid reaalse eluga siiski kursis olema ja teadma, et mitte üks töömees/naine ei tule 5-6 eurose tunnihinde eest kuhugi 2-ks tunniks tööd tegema. Millegipärast oodatakse pidevalt "sõbrateenuseid" ja ollakse sealjuures varmad ka teiste rahakoti sisu lugema, mõtlemata et ka suuline leping on leping. Sellise suhtumise peale ei ole keegi entusiasmi täis ka edasise koostöö üle. Kütad ennast pidevalt oma remondilooga üles, selle asemel et keskenduda tulemusele, et kunagi saab ju ka remont läbi ning kõik on puhas ja ilus.
Viimasel ajal kohtab palju õpitud abitust ja hädaldamist, selle asemel et käed ise külge lüüa.

Anonüümne ütles ...

Lisan juurde veel seda, et esiteks on väga ebaeetiline uurida teenusepakkuja palka ta pangaarvel, siis hakata lootma (või kauplema), et ehk teeb „sõbra poolest” odavamini kui turuhind. Teiseks on koolikoristajatel nende koristatav pind väga erinev koduköögis oleva ja aastate jooksul määrdunud või tahmunud pinnaga, mis tegelikult läheks mitte üldpuhastuse, vaid hoopis süvapuhastuse alla ning seetõttu peabki ka hind olema suurem. Ei saa võrrelda võrreldamatut, et kui on koristaja/ehitaja/remondimees/elektrik/santehnik jne. siis peab tal igal objektil olema ka sama (tunni)hind.
Ära solvu iga pisiasja peale, vaid katsu avaramalt ja positiivsemalt mõelda.

Emmeliina ütles ...

Appikene, ikka veel siin ja ikka veel anonüümsena. Mõtlesin, et teed juba Eesti-Soome kodukoristajate ametiühingut. Ütlen veel, et piinlik sul olgu. Kui minu peret nii hästi tunned, siis peaksid ju teadma, et ma sünnist saati vigane olen, mis takistab mul vanuse kasvades (tasakaaluhäired) teha paljusid töid. Sellele vaatamata ei olnud minu kööginurgas aastate jooksul määrdunud ja tahmunud pindu, vaid maja renoveerimisest tingitud tolm ja lohakate ehitajate tekitatu.

Põnev oodata millega järgmisena välja tuled.

Anonüümne ütles ...

Pole mul koristusteenustega mingit pistmist, veel vähem Soomega. Ole hooleta, ei tunne ma ka su peret. Soovisin sind veidi kurssi viia mõnede teenustes valitsevate kirjutamata reeglitega, kui sul tekib tulevikus vajadus veel mõnda töömeest tellida. Töömeestele ei lähe korda, kas oled vigane või mitte, neil peab tööpind oma tööks vaba olema ja ei hakanud ka su koristaja kangutama su köögimasinaid või kummuteid, olgu seal taga seda ehitustolmu ja prahti kui palju tahes, sest see ei kuulu tema tööülesannete hulka. Teine reegel on see, et nii lühiajalisteks töödeks on raske töömeest/naist leida ja kui leiad, siis pead arvestama ka sellega, et tasu on kopsakam, kui sina oma mõtetes arvad. Kolmas reegel - ära kunagi looda mingeid odavaid „sõbrateenuseid” – turg on turg ja kapitalism on kapitalism. Jäta parem mõni Beethoveni kontsert vahele. Ja ei hakka ka ükski ehitaja enda tagant koristustööd tegema, ükskõik kui lohakateks sa neid nimetaksid.
Ega ma rohkem sind ei sega, kirjuta oma remondisaagat edasi. Kord üht tasakaaluhäiretega pensionäri juba püüdsin eluga kurssi viia, kuid sain ka ta vihapurske osaliseks. Ei võtnud õppust ja tagajärjeks oli see, et töömeeste tellimisel astus neli korda järjest ämbrisse.
Mõni paneb soovitused kõrva taha, mõni ei õpi iial...

Emmeliina ütles ...

Kas oleksin pidanud kodukoristajale mittemidagitegemise eest maksma? Et ta lihtsalt oleks seisnud kööginurgas ja ilutsenud? Mis tähendab tööpind tööks vaba? Riiulid välja , kraanikauss välja, kapid välja, pliit välja, nõudepesumasin välja? Aga mida ta siis seal teinud oleks? Pesnud kolm ruutmeetrit seinapinda? Ma kutsusin ta konkreetsete tööülesannete täitmiseks, mis sai eelnevalt kokku lepitud. Sinu rahustuseks küsis ta juba täna, et millal järgmisel korral appi saab tulla.
Mõni ehitaja isegi kasutas tolmuimejat - sinu meelest uskumatu, eks. Ju sa töötad sellise ehitajana, et sinust jäävad vaid mustus ja praht maha ning inetused peale selle.
Pole mul hooleta vaja olla, sinusugune tuttav oleks "puhas rõõm".

Loodan, et mul õnnestub su varjatud isik välja selgitada ja sinu pärast ma ühtegi kontserti ära ei jäta.

Kahju ainult, et pean nüüd ühe indiviidi pärast enda blogi kinniseks tegema. Aga võib olla oligi see su eesmärk.

Muuseas, tuttav elektrik - san-tehnik käis ning küsis tehtud töö eest väga vähe raha. Mis ma nüüd teen? Kirjutan ja kurdan sulle, abiks ikka.

Anonüümne ütles ...

Tead, kokkuvõttes ütlen sulle otse: ära vingu! Kui sa mainisid, et maksad oma töötasult juba esimeselt eurolt maksu, siis seega saad pensioni 704.- või plussid pealegi, lisaks töötasu. Ja selle juures kirjutada oma blogisse, et nutan ja maksan koristajale seda 20 eurot, sest kujutage ette, ta julges küsida 10 eurot tund! (või isegi vähem kui ta sai Soomes), see kõik on lihtsalt naeruväärt.
Minupärast tee oma blogi kinniseks või lahtiseks, kama kaks. Pole mõtet sinuga sel teemal vaielda.

Bianka ütles ...

Uskumatu, kuidas mõni anonüümne niimoodi asub võõras blogis laiutsma ja teist inimest halvustama. Minu arust pole sa, Emmeliina, mingi vinguja tüüp, vaid lihtsalt räägid ona elust ja sellest, mismoodi õnnestub sul hakkama saada selle kohutava renoveerimise ja remondiga. Oled olnud väga tubli ja kannatlik ja vaatamata tervisehädadele saanud hakkama kõigega. Nii tööl käimisega, ema hooldamisega ja lapselaste abistamisega. Selle kõrvalt leidnud aega ka kultuuri ja muusika nautimiseks.

Emmeliina ütles ...

Aitäh, Bianka hea! Isegi sõbranna Päevalill laitis mu kirjutist, et poleks ikka vaja olnud niimoodi.

Arvan just, et oli niimoodi vaja. Hiljem, kui kõik korras unustab inimene kiiresti oma läbielamised. Selleks ka need pikad kommentaarid teise postituse all, et mitte üht teemat laiali paisutada.

Muidugi olen ma rohkem virisema hakanud, aga näiteks Päevalill sai oma korteri renoveerimisega hakkama, kuna tal mees kogu aeg kõrval ja kes tegi kõik ette-taha ära. Neil vedas firmaga ka rohkem, meil juba kaks kuud üle tähtaja ja ikka pole valmis.

HelveL ütles ...

Nuuh, lõid kellegi anonüümse ees põnnama või, et enam ei kirjuta? Kirjuta ikka. Koerad on alati karavani peale haukunud kuid mis karavan teeb, tead ju ise. 😀🌷🌷🍀

Emmeliina ütles ...

Kulla Helve, aitäh heade sõnade eest, võtan ikka hoogu, aga iga algus on raske :)

helle ütles ...

Lugesin alles nüüd ja imestasin südamest, kuidas mõnel inimesel(anonüümsel) jätkub auru kirjutada nii mitu kommentaari, ja missugust viha pritsib igast poorist. Peaaegu nagu Riigikogu istung.

Emmeliina ütles ...

Jah, Helle, nii see paberil välja nägi. Riigikogu istug on hea võrdlus. Aga nüüdseks põgenesin sellest renoveeritud kodust tüliga koosolekul (aga ma neile ütlesin :) ja õnneks polnud ma ainus. Hea, et sügis veel kaugel!