teisipäev, 28. märts 2023

Mis jäätmed, mis prügi?

 


Maal, oma majas elav tuttav väidab, et temal täitub ÜKS väike prügikonteiner kolme  kuu tagant. Pole vaja pakendeid (ei osta) klaasi (ei tarbi) pakk-paber põletab  ja jäätmed komposteerib.

Nii ma ei saagi aru sellest valitsuse hüsteeriast, sest just maal elavate inimeste majad ja ümbrused on perfektselt korras, kompost jm. tulemid kaunilt kastides. 

Miks ma siis mööda külateid ringi sõites  ei märka seda kaunite kodude auhinnaväärset haljatust, vaid roostes vedelevat talutehnikat, vanu mööblijäänuseid ja kodutehnika prügimägesid.

Vastupidiselt  meie. st. kortermajade inimeste nõudele sorteerides isegi peotäit kartuli- avokaado-apelsini-sidruni-sibula jm.koori biojäätmesse, et mitte saastada  enda "väljaheidetega" planeeti. Äkki sõlmiks kokkuleppe. Kingiks enda ja ema (mõlemad  elame korteris) biojäätmed maal elavatele inimestele. Siis ei oleks mul prügikastile asja rohkem, kui kolme kuu vältel. Nali!

Nüüd aga tekib küsimus, et mida teha ülejäänuga? Ilmselt peab seadusekuuleka kodanikuna otsima tasuta prügikaste ja püüdma kenasti iseenda südametunnistuse tasandilt toime tulla.

Kunagi rääkis tuttav, et nõuka ajal nende majapidamises kaevati konservikarbid ja katkised klaaspurgid lihtsalt metsa  alla. Tean, mida see tähendas. 90-ndate alguses likvideerisin nn. maakoolimaja prügimäge suure raevuga ja maksin päris suure kopika. Puhastatud mäel hakkasid hiljem lilled õitsema ja kõrvitsad kasvama.

Selline väike päevakohane mõtelus. 

Kommentaare ei ole: