teisipäev, 24. märts 2020

Imelik on see ilmaelu



60 + vanuses võiks ju nautida elukaare viimast kolmandikku, aga võta näpust. Igal argipäeva hommikul panin vaimu ja keha valmis, vahest juba kella kuuest ja padavai kooli poole. Miks?
Millegipärast jõudis just täna minuni arusaam: see on sulaselge hirm. Seega on minust saanud mees. Sest ainult meesterahvad pidavat pensionile jäämist kartma nii, et isegi mõnda neist infarkt ja äkksurm on tabanud. Teine hirm on veel: sundida ennast elama alla vaesuspiiri.

Nädalane koolivaheaeg tuli õigel ajal. Olin ennast kolm kuud Aqvasse vette sundinud ja pea iga päev mõnusa tundega koju sõitnud. 7000 sammu päevas keskmiselt - ega ma just eriline kõndija pole. 

Vaat selliselt alustasin postitust veebruari lõpupoole ja pooleli see jäigi. Esiteks saabus minu juurde frau Mutter, kelle korteris algas veebruari alguses vannitoa morent. Periood "teeme kõike koos" ja nädalalõpu lapsukesed võttis vanamuti ehk minu võhmale. Seepärast ei järgnenud mingeid kirjaneitsi katsetusi. Nüüd annaksin kõik, et pudinad, keda pole juba 8.märtsist saati näinud, ukse vahelt sisse lubatakse. Loomulikult mitte. Isegi selle peilis poeg välja, et käin kohalikus poes. Õudne, kui su küljes on jälitusseadmed.
Kui meid kõiki reedel st.13-ndal koolist minema peksti, siis jätsin isegi märkmikud lauale - no mis see kaks nädalat siis on. Täna ma enam nii ei arva. Täna ei arva ma enam midagi.

Söök ja jook
12-13 märtsil käisin maakonnalinnas Grossi poes. Põhiline teema: terve kana, kanafilee, kanahakkliha,  kanakoivad, kang suitsuvorsti, suurem pakk Eesti juustu, või, suur pudel Mrnaja viina, 1 Prantsuse vein, alkovaba õlu, rukola, kurk, tomat, sidrun, räimed, heeringas.
Kuna Poeg 4-lt sain tõsiselt riielda (ühistransport), siis lisandusid veel tema autoga uksematile kohaletoodud kaubad: vetsupaber, jahu, täisterajahu, makaronid, 6 p Vitautast, kartulid, porgandid, sibulad, täisterakaerahelbed. Kauba peale toodi riisi ja valgeid makarone.

Ja siis olime emaga valmis!
Ema mul 93, tema lükkasin kööginurka. Tal on kogu aeg külm, hoidku siis käsi sooja vee all, pesku nõusid, koorigu kartuleid, puhastagu juurikaid.
Tegime sellise kokkuleppe, et hommikusöögi u. kella kümne paiku mõtleme enne välja ja teeme koos. Lõuna, kolme-nelja paiku, mõtleme välja ja teeme samuti koos. Õhtul hoolitseb kumbki enda eest.
Nii on see nüüd 11 päeva kestnud ja tundub, et kestab vähemalt 1,5 kuud veel.

Kui Tegelinski sai ja saab poes käimata 11 päeva, siis mina - oo ei! Ausõna, mask ette ja pisikesse vallapoodi. Nagu õpilased mind maskiga nägid, nii oli pood tühi. Sain kenasti hakkama, loomulikult kindad käes. No tegelikult oleks loomulikult toime tulnud, kuid olen kõik need päevad tegelenud lohutussöömisega. Selleks on aga vaja mitmeid esmapilgul unustatud asju. (hapukoor, hapupiimahaps, kodujuust, majonees, mozarella, pähklid, rosinad, Saniit, pesugeel)

Hommikud:
Ühisosa: 3 korda nädalas täisterakaerahelbepuder, veega (peitsin piima ära) peale lõikan külmutatud karulauku)
Praetud sibul, vorst, muna, röstsepik (võib teha praeleiba augu ja sinna muna lüüa)
Minu eri: rukola, aurutatud peet, keedumuna, seesamiseemned, õli (ema ei söö)
Minu eri 2: rukola, mozarella, kirsstomat, õli (ema ei söö)
Minu eri: beebisalat, kõik, mis veel alles on ja kanafilee (ema ei söö)
Minu eri: munavõi ja kiluleib
Ema eri: kodujuust, heeringas, tomat, keedumuna, mitu röstsaia.
Ema eri: piimasupp (mina ei söö)

Lõunad:
Ühisosa: väga maitsev kanasupp (ema teeb) - jätkub vähemalt kolmeks lõunaks, täna juba 2 sats.
Ühisosa: kontidega keedetud kartul, porgand. hapukapsasalat (veidi suhkrut, punane sibul)
Ühisosa: praetud räimed, kartul, selleri-õunasalat (jätkus kolmel lõunal)
Ühisosa: keedukartul, sült
Lõunat ongi raske välja mõelda, homme ilmselt tuleb tomatipüreesupp.

Magus: mina söön õhtul teleka kõrvale 150 gr. paki pähklisegu, ema sööb meekooke või küpsiseid.
Sel nädalal toitu pildistanud pole, otsin vanasid, et lihtsalt midagi teha.

24.veebr. Paraadilt pealinnast poja ja Manniga. Kodus ootas soe toit



1. jaan. Ülejääk
2019

...
..



...


 Näedsasiis, homme jälle uued väljakutsed.

4 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Mul saab homme kaks nädalat täis, ja tuleb poering. Veidi kardan...
Hakkama saab siis hästi, kui külmkapp on lukus ja võtme leiad ka sina üles ainult siis, kui süüa hakkad tegema ;)
Meepurk laual, kui kommiisu tuleb.
Ma saaks vähemalt nädala veel hakkama, kui leiba ja piima oleks. Aga kui juba poodi, siis põhjalikult.

tegelinski ütles ...

Aga jah, see, et mina söön, aga tema mitte, tuttav lugu ;)
Vastupidist ei ole. Tõenäoliselt seepärast, et mis ma siis üldse sellist süüa teen, kui mina ei söö... piimasupp näiteks.

helle ütles ...

Vaatan, et sul väga mitmekesine ja rikkalik menüü. Ma ka toitun väga hästi, tütar toob toiduained koju. Lisab sinna nö uusi maitseid. Ma teen mingi koguse valmis ja panen siis portsjonite kaupa külmkappi.
Ma küsin vist asjatundmatult, aga kas sa eladki emaga koos. Olen unustanud, kui varem teadsingi. Ära muretse selle pärast, et elda tuleb vb ainult pensionist. Pension on väga hea ja kindel sissetulek. Kui kultuuri tarbimine ja igasugune liikumine on pausi peal, siis tõenäoliselt kulub ka raha vähem. Ka riideid ei kulu!
Alati mõtlen: kui palju on halvemas olukorras inimesi kui meie, riskigrupp!

Emmeliina ütles ...

Helle, proovisin emaga vahepeal ühe aasta koos elada, sest ta korteris oli üüriline. Ei tulnud väga hästi välja. Kuna ema tuleb endaga toime kõrvalabiga (lumega ja libedaga ei saa rulaatoriga poodi) siis otsustasime korteris korraliku remondi teha. Vannituba oli eelistus 1 (vann välja) ja see algas just veebruaris. Sellepärast nüüd ema meil ja korter pooleli.
Ainult pensionist elamine nõuab minult radikaalseid ümberkorraldusi nagu tegid sina (mul ju korter 90 ruutu ja maja tahetakse renoveerida) See neelaks poole pensionist. Eks ma praegu veel pikendan seda kolimise aega kooliaasta lõpuni.
Ega ma tööpäevadel selline söögihoolik pole, see praegune on rohkem toiduga mängimine ja ärevuse eiramine.

tegelinski, mulle meeldib su eluterve lähenemine. Kui mul kodukandi poodi poleks 1,5 km. siis ma bussiga linna küll ei sõidaks.