pühapäev, 16. september 2018

Maailma parandamas


Eile tahtsime 9 aastase Marianniga maailma koristada. Enne vaatasime filme ja rääkisime plastikust. Partide pargis (meie pandud nimi) Rakveres Vee tänaval ei olnud õnneks õieti midagi koristada. Nii tore! Uued prügikastid ja üldse oli mulje hea. Leidsime katkise õhupalli, pingi vahele topitud mahlapaki, suure tühja kilekoti ja väikese klaaspudeli. Konisid korjama ei hakanud ja lapsel ka ei lubanud. Mis suitsetajad need küll on, kes viskavad mittemädanevad konid pingi kõrvale kuigi prügikast sealsamas. 

Üks noor naine hakkas koera situtama peaagu sealsamas, kus meie laps murul ojakese ääres mängis ja ei koristanud enda st. koera järel. Olin liiga kaugel ja liiga leebe. teinekord enam pole. Kokkuvõttes olime rõõmsad, et kott ja õhupall vette ei sattunud ja partidele viga ei tee.

Õhtul poodi minnes ostsin tomatite jaoks biolaguneva kilekoti. Polnud seda enne Grossi poes märganud. Maksis 0,05 raha ja saab teinegi kord pruukida.

Üksikuna olen plastiga kimpus Nutsakud ja nätsikud kipuvad toiduga kaasa. Loomulikult ei lähe ma taaskasutama st. enda taaraga poodi. seega viskan rohkem määrdunud suurde konteinerisse, sest pakendikonteiner kahe 24 korteriga maja peale on väike. hea, kui sinna tagastamata klaas mahub. Enamik ajast on see pungil täis ja kaas irvakil.

Ainuke, mida järjekindlalt teen on riidekoti kasutamine. Kui banaane, tomateid vm ostan, siis ei pane neid eraldi kilekotti, vaid kasutan vanu, mis kaasas. Miks siis veel kilekott? Kuna liigun bussiga on vaja, et riidekott ja käekott kaitstud saaks. Kes ikka tahaks käia piima või salatisaba taga. 
Pojal on mul mingid eraldi fruktide kotid, aga need on sellised võrgu moodi ja ühistranspordis veidi kahtlased. Nüüd siis hakkan biolagunevaid kasutama.

Väiksed kilekotid ja loomulikult satub sekka kas suuri, saadan prügiga konteinerisse. Millega siis veel?

Teema lõpuks pildid möödunud pühapäevast.



3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Miks te pole oma maja juurde tellinud biojäätmete konteinerit, kuhu saate visata poest kaasa saadud väikestes kilekottides toidujäätmed. Klaastaarat ei tohi üldse olmeprügisse visata, selleks on lausa eraldi suured klaastaara kogumise prügikastid.

Emmeliina ütles ...

Meil on kaks konteinerit: suur üldprügi ja veel üks väike, mille peale on kirjutatud papp, paber, klaas, pakend. vaat see viimane saabki väga ruttu täis. Toidujäätmeid tekitan vähe, kartuleid söön harva, neid ka koorega, juurikad ostan valdavalt külmutatuna. Munakoored on põhilised ja veel nipet näpet. Rohkem vingun pakkekottide ja karpide ja topside rohkuse pärast. Näiteks ostsin neli peedikotletti. need olid plastikus karbis, peal kile ja siis veel kaunis pappümbris. Porgandikotletid olid samasuguses pakendis.

Anonüümne ütles ...

Mina olen plastkarbid kasutusele võtnud mitmesuguste väikeste asjade panemiseks. Need toidu-ja jäätisekarbid ning -topsid sobivad selleks väga hästi. Ja köögis ning külmkapis kasutan ka neid korduvalt.