pühapäev, 25. oktoober 2015

Loll saab riigilt ikka peksta

...ehk seaduse mittetundmine.
Vana lugu, aga kurjaks teeb ikkagi. Sellepärast kirjutangi, et saaks peast ära.

LUGU ALGAS
tegelikult hulga varem, aga seda ma siis veel ei teadnud.
Möödunud aasta 29. dets. sai töökohal surma ÜKS MEES. Minu mees.  57 aastane ja 2003 aastast saati osalise töövõimega st. töövõimetuspensionit saav.
Surma aeg ei sobitunud meie tublisse sotsiaalsüsteemi. Nimelt oli jaanuari pension kenasti pangaarvele teele saadetud. Huvitatutele ütlen, et summa veidi üle  kahesaja euro. Mina loomulikult sellest kandest ei teadnud. Kuna politsei ID kaardi konfiskeeris jäi  sissepääs mehe pangaarvele suletuks. Koodikaarti ta põhimõtteliselt ei kasutanud. Teadsime, et pärimisasjade ajamiseks on aega küll ja lubasime endale luksust st. leinamist.

ESIMENE KIRI ehk asjaajamine Sotsiaalkindlustusameti moodi.
13 päeva pärast mehe surma leidsin postkastist ümbriku ja selle seest konkreetse kirja. Minule ja koopiad kõigile neljale pojale. Sotsiaalkindlustusamet andis teada pealkirja all Pensioni tagasinõue, et antud amet on 29. dets. 2014 surnud inimese pensioni kenasti 5 jaanuaril 2015 tema pangaarvele kandnud ja nõuab seda 16.veebruariks tagasi. Veel pakuti võimalust kokkuleppeks, et tasuda see 224,32 eurot kasvõi osade kaupa. Kuna pärimisprotsess pooleli ei tohtinud mingeid tehinguid teha. Nii ütles jurist. st. mina poleksin enda pangaarvelt mingit surnud mehe pensionit tohtinud ära maksta.
Seda millegipärast ei teadnud haritud või üleharitud ametnikud. Ju nad mõtlesid, et jooksen nende pensionirahaga poodi või spasse  Milleks muidu ähvardus: Kui kokkulepet ei saavutata, siis algatab Sotsiaalkindlustusameti Finants ja varahaldusüksus menetluse enammakstud töövõimetuspensioni tagasinõudmiseks.
(pagan võtaks, ise nad ju toppisid selle pensioni surnu pangaarvele, mitte mina)

PASSIMINE
Poeg 1 saatis kenasti ministeeriumile e-kirja milles valgustas olukorda. 7 aprilliks saime kõigi toimingutega ühele poole.
Asi viibis, kuna tegemist võis olla ka tööõnnetusega.

ETTEKIRJUTUS JA HOIATUS
ei jõudnud veel pangaga asju lõpuni ajada, ega ka ebaõiglaseselt saadud surnud mehe pensionirahaga  Kanaaridele puhkama sõita (ikkagi 224,32) kui saabus tige ähvardav kiri. No et hakatakse enda tehtud viga sundmenetlema.
(Jätsin siis sõidu ära :D no ega selle rahaga Gotlandist kaugemale ei jõua ja otsustasin enam mitte riigivaras olla. )
Loomulikut tagastasin raha kohe, kui pank asjad korda ajas.

VASTIK
oli see, et ei mingit vabandust nende süsteemivea tõttu meile leina ajal tekitatud ebameeldivuste pärast.


"TORE sotsiaalkindlustusAMET" ehk UUS LUGU

alustan jälle algusest.  Kes mu blogi lugenud teavad, et kaks viimast aastat mu elus pehmelt öeldes hirmsad. Venna haigus ja surm, väikse venna(risti)poja eriliseks lapseks tunnistamine, mehe ootamatu surm tööõnnetuse läbi, ema vanaduspõlveks määratud kodu müük ja kolimine minu juurde, töökoha ümber mängimine....ehk aitab kuigi võiks veel jätkata. Ühesõnaga - elasin ühe päeva korraga ja öö ka.

Pärast kosutavat suvepuhkust läksin loomulikult tööle. Kuna me "kõik saame vanaks" olukord ohtlikult  lähenes siirdusin mainitud ametisse. Uurima, et kui olukord kätte jõuab, siis kuidas käituda. Ametnik uuris, et olukorrani pole enam palju aega. Küsisin siis, et millise summaga vananema tuleb hakata. Vastus ei rõõmustanud. Küsisin, et kas ikka nn. laste eest saadud aastad ka arvestatud.
????
Ja tuli välja, et pole mul lapsi. Lapsed olid ikka veel 10 kuud tagasi surnud mehe omad. Säh sulle e-riiki. Seda nende süsteem ei võtnud vaevaks mulle meelde tuletada, et loovutasin neli last vabatahtlikult 2003 aastal mehele. Kuna surnu neid ise ei tagastanud, siis üleüldine süsteem ammugi mitte. Nii kaotasin 10 kuu töövõimetuspensioni lisa 300 euri ulatuses. Polnud kellegi karmi kirja esitada ja kedagi ähvardada. Õigesti arvavad need, kes teavad, et midagi ei tagastatud.

Hea, et lapsedki tagasi sain.



10 kommentaari:

neiud ärevil ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Bianka ütles ...

Wau! Lapsed kui kaup... või misiganes. Absurd, kui surnud abikaasa lastega kaasnevat pensionisoodustust nagunii varase lahkumise tõttu kasutada ei saanud, siis ei saa see soodustus kuhugi kaduda. Õienda, otsi ja sekelda ametkondades. Sina ju sünnitasid ja hoolitsesid nenede tublide laste eest ja oled väärilise tasu (varasema pensioniaja) igati ära teeninud!

päevalill ütles ...

USKUMATUD JUHTUMUSED E RIIGIS!
Need lood on mujalgi avaldamist väärt.
1.osa kõlab sarnaselt ühe looga Pealtnägijas.
2.lugu-ära väsi seda arvutamata jäänud summat tagasi nõudmast,põhimõtteliselt.ja ega konkreetse rahana seegi (ettenähtud väljateenitud) summa pole Sulle liiast

Emmeliina ütles ...

eks ma proovi asja konkreetse kirjaga lahendada. vastama peavad nad ju ikkagi - olgu see vastus mulle positiivne või mitte.

Ütlen vaid seda, et meie riik hindab nelja lapse täiskasvanuks kasvatamist kolm aastat tavalisest varem vanaduspensionile saamisega st. Minu sünniaastaga naine saab pensionile 60 aastaselt.
Selle kohta ütles üks minust vanem kahelapseline: oi, oleks ma seda teadnud, mõtle kui hea sul nüüd on :))))Küsisin, et kas ta oleks siis raha pärast veel kaks last nõus olnud suureks kasvatama.

Minu jutt käis eelneva, st.osalise töövõimetuspensioni rahalisa kohta, mis seotud lastega nn. laste eest saadud aastad, mis oleksid mu töövõimetuspensionit pärast mehe surma iga kuu 30 euri ulatuses suurendanud. vaat sellest ei teadnud ma midagi.

Anonüümne ütles ...

No tule taevas appi ,minu õnnetu mõistus küll ei võta mis toimub meie seadustes, või kuidas seda targem öelda kuidagi kahtlane kas peab siis tava inimene kõik seadused pähe õppima ,kes peaks Sind kui inimest kellel niigi raske siis kaitsma ... väga kummaline on see elu ,aga sa oled tugev ja saad hakkama ,kuigi see kõik ikka väga ebaõiglane.Minu toetus on sinuga ,pea vasttu.

Emmeliina ütles ...

aitäh, anonüümne

olen siiani segaduses - oleks üks pisike e-kirjakegi teatega, et tulge pensioni ümbervormistamisele.

muidugi see ei tapa, aga tugevaks ka ei tee. pigem nõrgestab

kukupai ütles ...

Oeh, ma pean siis kah kähku vastavasse asutusse jooksma.. Mul küll veel mõni aastake aega, sest kolme lapse puhul lubatakse ainult aasta varem pensionile... Aga asi selles, et kui aastaid tagasi mu eks invaliidistus, siis arvestati lapsed temale (ta tädi ajas neid asju), et natukegi rohkem raha saaks, staaži tal ju kuigipalju polnudki... Nüüdseks on tal töövõimetus vanaduspensioni eani kinnitatud ning me ajame asju, et teda kiiremas korras erihooldekottu saada (see on riiklikul rahastusel ja ei pea ise juurde maksma).
Minule ei taha riik töövõimetust kuidagi anda, pean ainult puudega leppima. Nüüd tuleb jälle hakata pabereid komisjonile saatma ja ma katsun arstile natuke rohkem viriseda, ealised muutused siiski juba paistavad välja ka...

Emmeliina ütles ...

ilmselt on sul vaja laste isa allkirja, sest nagu läbi udu tuleb meelde, et 2003 aastal midagi sellist toimus, kui mu abikaasa (ja laste isa)töövõimetuspensionile jäi. hakkasin töövõimetuspensioni saama sootuks hiljem, 2008 lõpus. kuna elasime niikuinii koos siis polnud vahet ja ega mul olnud see meeleski.

Arvan, et kui lapsed sul mehele antud, siis saab hoopis mees aasta varem vanaduspensionile (mul üks tuttav tegi nii. uuri kindlasti asja.

Mina sain alguses pärast oppi ühe aasta töövõimetust, siis kaks ja 2011 täitsin juba ise neid pabereid (kord muutus) ja siis anti imekombel viis aastat (ju nad said aru, et ma nooremaks ei lähe :D

kukupai ütles ...

Mina muide allkirja ei andnudki tookord, kui mu eksile töövõimetus vormistati... Aasta oli siis 1998. Ja vanaduspensionile ei saa ta kuidagi varem, selle eest ma juba hoolitsen - ma temast pool aastat vanem ja minu pensiiga jõuab enne kätte... Aga ega tal vahet pole, ise ta niikuinii miskeid asju ei aja, tema eest ajavad teised...

Emmeliina ütles ...

selge, ole tubli