laupäev, 30. mai 2015

Lahtiste lautade päev





Neljapäeval said linnalapsed ja maalapsed enda ninakesi kinni hoida. Nimelt oli välja kuulutatud üleilmne karjalaskepäev. Loomad olid muidugi laudas. Lahti lasti hoopis lastekarjad. Nii läksime meiegi.
Kõigepealt võõrustas meie lasteaiarühma tõeline mõisnik.Ta sõitis meile vastu ATV-ga, koos lambakoeraga. Mõnusas eesti keeles rääkis ta meile lammaste hingeelust. Ameerikamaalt tulnud Morgan Hammerbeck ostis mõisa 15 aastat tagasi. Rägavere uhkes häärberis, kus peeti esindusüritusi nii nõuka kui vabariigi ajal, hakkasid puhuma uued tuuled. Daamide peened odöörid asendusid "kasukalõhnaga".
3000 lammast aasadel tekitasid mälestusi Inglismaast. Nii hästi sobituvad need võilillenuttide vahele. Lapsed jälgisid pärani silmi kuidas lambad elektrimasinate abil kasukatest vabastati.


 Täna pügame musta villa, millest saab kompost.


Valge villa jätame Sõmeru lambafestivalile. Koer keerutab uted ringile ja mõisnik hoiab suunda.


Lammastest saab kõike: kasukaid, nahku, patju ja muidugi liha ning perenaise eripasteeti, millega hiljem maiustame. Külalislahkus eelkõige.

Aga see pole veel kõik. Karjamaal ootasid meid õnnelikud loomad.

Vabapidamisel. Morgan õpetas lapsi: teeme nüüd kõik: MUUUU. Seda ei lase 30-pealine lastekari mitu korda öelda.
Isegi pull Juss nosis õnnelikul ja veidi tobedal ilmel leiba.



Maakivist laut tundus tema tõelise maakoduna.



Sellega päev ei piirdunud. Lahke buss viis meid edasi.



Ajalehest: Tänasel karjalaskepäeval avavad piimatootmisettevõtted kõikides maakondades farmide uksed ja tutvustavad umbes 1500 lapsele oma tegemisi. Lääne Virumaal on selleks OÜ Voore Mõis Viru Jaagupi farm. 700 lehma  vabapidamisega külmlaudas.


Lisaks 1300 noorlooma.





Õnneks oli laudahais alles. Seda on ilmselt raske moderniseerida. Meie lapsed väga lollid polnud. Teadsid, kust piim tuleb ja mis sellest edasi saab. Küll kirjutas Virumaa Teataja siniste sussidega algklasside õpilastest kelle küsimused tekitasid hämmastust: kas lehmalastel pamperseid pole ja kakavad igale poole? Miks on lehma udar nii suur, kas sealt tuleb varsti vasikas?


 portree


Lõhn ei meeldinud meile kellelegi, aga kingituseks saadud kohukesed küll. Kommid ja jogurtid viisime lasteaeda ootama.







Seevastu tehnika oli nii võimas

oi, vabandust, midagi läks valesti :)


midagi muud, eks





 Nende rataste kõrval jäid suured maanaised sõna otseses mõttes pisikeseks.



Teema: ma vahest teen tööd ka

5 kommentaari:

ritsik ütles ...

Mul ka noorem laps käis oma klassiga. Nemad külastasid ühte suurfarmi ja soovijad said isegi lüpsmist proovida. Aga lapse juttu kuuldes tundus küll linnalaste maaelust võõrandumine suur a la paha hais ja piim pritsis pluusi peale.

Hundi ulg ütles ...

Sinu vahendusel sain teada, et selline laiem ettevõtmine toimus. Igati toredad, kes selle mõtte peale tulid. Ning Sinu poolt meeleolukalt vahendatud.

HelveL ütles ...

Helsingis kaubanduskeskuse toiduosakonnas murtud kõrvaga lehma kuju vaadates hakkasin heietama mõtet inimeste üleüldisest tõelisest elust võõrandumisest. Kogu aur kipub minema vaid heaolu ilupoole kuvamisele. Mis lõhnad-haisud-plekid ja töö tegelik tähendus on, seda lapsed ei tohigi kogeda. Lastekaitse ei luba lapsevanemal heaoluriigis käskida lapsel isegi prügikasti õue viia.

Emmeliina ütles ...

Ritsik ja HelveL - mulle tundub, et igasugused loomapargid ja miniloomaaiad on märksa populaarsemad kui tõeline maa-elu. Sealsed loomad on ju nii nunnud. Oma lemmikute puuri koristades saavad mõned lapsed vähemalt mingisuguse aimduse, mis tähendab lemmiku puuri koristamine. Meie lasteaiarühma lastest töötab ainult ühel isa farmis. Ja ei ühtegi "lehmavanaema". Minu lastelastel samuti mitte. See on tõesti aja märk, kes see ikka rasket füüsilist tööd teha tahab.

Hr. Hunt - aitäh, see oli tõesti rikastav kogemus. valisin fotodest ainult neid, kus lapsi peal pole. Mine tea :)

Kodulehe tegemine ütles ...

Väga head pildid.