neljapäev, 19. juuni 2014

Viitna järv ja Vanamõisa

15.juuni väike reisikiri


Nautisime  Kadrina-Viitna teed. Kuigi pühapäev tundus traditsiooniliselt "jopeilm" oli taevas Navitrollalike pilvedega ja lilledega. (Soodoma ja gomorra leid). Kaelkirjakuid polnud.
Viitna järv oli 80-ndatel autota peredele ujumisvõimalus. Rakverest läks busse mitukond ja poest sai süüa ka. Isegi noorpõlves üks pidu peetud, millest ähmased mälestused


Seekord olime rohkem kõndimise peal väljas. Kuigi paar poolpaljast meeskodanikku veemõnusid nautis, ei tekkinud mul pisemadki  tahtmist vette minna. Ma rohkem soojalemb. Ümber järve ei jõudnud. Mõnusalt ekstreemseks osutus seegi natuke.
Kui mõned mehed püüdsid kalu, siis minu kaaslane tegeles uurimistöögs leides, et: ...see ju pole päris konn. Päris konnal neli jalga, sellel ainult saba on ja on ja on...
Kevadel tuleroaks saanud Arturi sašlõkibaari ees käis vilgas söömis -ja joomistegevus. Eks siis meie ka.
Mu juhtiv kaaslanna ei armasta tuntud teid. Sellepärast pöörasime Aasperest vasemale. Kingiks leidsime mõisa. 
Vanamõisa mõis (Altenhof) on rüütlimõis Virumaal, Haljala kihelkonnas.
1660 laskis Karula mõisa vanaproua von Tiesenhausen ehitada endale vanaduspäevadeks mõisakese, millele andis nime Vanamõisa. Sellenimelisi mõisasid on Eestis mitmeid. Hiljem vahetas mõis mitmeid kordi omanikke. 19 saj. algusest kuni võõrandamiseni kuulus aadliperekond von Brevernitele. Gregor von Bremeni ajal ehitati 1856 aastal renessanslik häärber, keskelt kahekorruseline ja tiibadelt ühene. 

Viimane mõisahärra Hans oli olnud populaarne ja käinud lihtrahvaga läbi. Kooliharidusse suhtus ta umbusuga, aga majandamises oli kõva käsi.
EW ajal asus mõisas kool, mis suleti alles 1960.ndatel.
ja aastaarvuga
selline kelder 
viinaköögi ligidal paistis funktsioneeriv majapidamine
vaade 
Mõtted lähevad iseeneslikult statistika peale. Kui Lääne - Virumaal on 156 mõisat koos kirikumõisadega, siis kas olen neid kõiki külastanud ja jäädvustanud? 


Sellega asi ei piirdunud. peaaegu mõisa õue peal ootas meid lahtine värav. Ja üks väga sürrealistlik dekoratsioonilaadi ehitis. Tegin vargsi pildi ka, sest väravast sisenedes olime ühe mehe valvsa silma all.

teade tahvlilt

5 kommentaari:

soodoma ja gomorra ütles ...

Väga ilus mōis. Kas seal keegi "toimetab" ka vōi lastakse laguneda?

Emmeliina ütles ...

kuugeldamise materjal oli napp, aga teadjad teadsid rääkida, et vallavanem ise omanik.
lisan veel ühe pildi. Ehk on ikka tänavune :)

Riina ütles ...

Olen sealt kandist pärit ja tõepoolest - Haljala vallavanem on mõisahärra, ja seda juba aastaid:). Väljast näeb hoone üsna õnnetu välja, ei teagi, kas ja kui palju ta seest on kõpitsenud.

tegelinski ütles ...

Mulle meeldivad igasugused vanad ehitised, neis on nii palju
l u g u s i d.
Oskaks ainult need lood üles leida...

Emmeliina ütles ...

huumoriga: kahju, et vanasti ei blogitud, küll oleks palju lugusid lugeda :D

ka mulle meeldivad vanad, looga asjad.