neljapäev, 14. juuli 2022

Kole tress on peal

 



Ei mäleta enam kas ütles niimoodi või umbes niimoodi Luuasaare Üülu, aga keegi klassikutest kindlasti. Põhjus peitub, õigemini hakkab peituma meie oma õue all. Viimasel ühistu koosolekul öeldi, et juulis läheb lahti. Kuna pesitsesin vahepeal nädalakese Väikeses Maarjas, siis koju tulles ohkasin kergendatult, sest kopamehi veel tagahoovis polnud ja männid-kased endiselt alles. 

Sissejuhatamine tehtud, algab tõsine kurtmine. Nimelt läheb meie 24 korteriga 33 aastat vana maja renoveerimisele ja maaküttele. See viimne tundubki eriti õudne koll olevat, sest kõrvalmaja kogemus näitab nende olematut maja taga olevat haljastust. Lisaks kuulen naabermaja elanike kannatusi stiilis: hommikul ei jõua soe vesi kolmandale korrusele ja pärast kannatuste aastat sebitakse ikka veel mingeid vaegtöid teha. 

Ühesõnaga, lisaks aasta kiletelgis elamist tuleb valmistada ette tubane ehitustanner, mis teadjamate arvates tähendab, et ideaalne oleks kui mööblit üldse poleks. Kuidas muidu saab neljas, küllaltki pisikeses toas tagada ruumi torude puurimiseks, akende vahetamiseks, ventilatsiooni paigaldamiseks. Õnneks on elutuba avar. Murele sekundeerivad ümberehitused st. plaaditud kööginurk endises vannitoas ja dušikabiin endises köögis. Ok, see on õnneks vana ja vajab niikuinii välja vahetamist. 

Vaat selline kurtmine, laenust ja hinnast ma ei räägigi, minu vanuses ajab juba arv "kahekümne kolmeks aastaks" naerma. 

Aga muidu on laias plaanis kõik hästi. Nädala jagu või isegi rohkem sai Porkuni ilu ja võlu nautida. Küll üksi, küll kolme lapselapsega. Ühel päeval õnnestus isegi lossi sisse saada. Poistel oli põnev ja kindlasti tornis kummitas. Reedest sain oma kaks teismelist selle aasta suvevaheajale. Kahjuks sobis "Käsmuilm" ainult kahele päevale, aga asi seegi. Teisipäevane torm meid ei puudutanud. Bussiga loksumine võtab tubli poolteist tundi sinna ja tunni tagasi nii et anna kannatust. Õnneks on uued bussid tõesti mõnusad. Isegi telefoni on võimalik laadida. 

Isiklikus plaanis tunnen puudust mõnest kultuurilisest meelelahutusest, aga kõike ei saa. Tõestuseks pilt, et eile oli tõesti soe ilm (paljud ei usu) ja vesi soojemal muuli poolel 23

...


6 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Mul tekitab juba lihtne tubane remont stressi, nii et pole muud soovida, kui varu kannatust ja pea vastu! Usun küll, et süsteem saab soojem ja kaasaegsem.
Meie koolimaja ees suur plats songiti ka kümmekond aastat tagasi seoses maaküttele minekuga üles, aga juba aasta hiljem oli kõik ok korras. Aednik tegi tõenäoliselt selle nimel küll kõvasti tööd.

konn, lendav konn ütles ...

Varu rohkelt teibiga kilet, kattepaberit/pappi ja elektroonkale ning mööblile selga tõmmatavaid kilekostüüme:) Hea oleks, kui peale remondimeeste külaskäiku oleks nö. ehitusjärelvalve võtta - ühte liigutust tegema harjunud liiniremonditöölised võivad üsna lohakad olla. Abistan ühte vana tuttavat sel teemal ja igapäevane jama.

Emmeliina ütles ...

Suur aitäh, sõbrad! Eriti tänulik olen praktiliste nõuete eest. Tänane varahommikune kehv uneke arvas, et juba müristavad õuel. tegelikult oli kella seitsmene prügiauto :D

Emmeliina ütles ...

Oled oma sihtpunktile väga lähedal, kuid ebakindlus ja hirmud katavad Amburi silmad uduga, mistõttu ei suuda sa ise oma edumaad märgata. Ära klammerdu väikeste murede külge ja proovi olukorda veidi kaugemalt hinnata. Kui keskendud suurele pildile, avastad, et tegelikult on kõik juba väga hästi ja võid asuda oma töö vilju nautima.
Rita Rätseppa horoskoop amburile 15-22 juuli. Võiks ju sõnast võtta :)

Bianka ütles ...

Vat selline ettevõtmine on küll tõsise stressi allikas. Aga noh, kõik siin ilmas saab kord otsa ja kord lõpeb ka see remont.

Mu tütre majas on maaküte ja ega see probleemideta ei tööta. Talvel, kui maa eriti sooja ei anna, huugab süsteem elektriga. Küllap siiski kokkuvõttes tuleb soodsam kui su varasem küttesüsteem.

Suuri puid maakütte alale enam istutada ei saa, aga põõsaid ja lilleklumpe võib küll.

Emmeliina ütles ...

Bianka - nii see on, meil praegu need iidvanad õhksoojuspumbad, jumal tänatud, et ma uut ei ostnud ja ainult kaks akent vahetasin ära.
Mul tagumised neli tuba remontimata ja vana kolu täis.
Eks annan teada, kui möll peale hakkab.