teisipäev, 1. juuni 2010

Talgud



Minu vana väikevend ostis maja. Loomulikult koos kaasa ja kahe mehepojaga. Nüüd teevad nad sellest kodu ja puhuvad koduhinge sisse. Jõudumööda aitame kaasa. Vikipeedia ütleb:

Talgud on talupojakultuurist pärit ühine ettevõtmine millegi ärategemiseks, mis nõuab rohkem tööjõudu, kui on ühel perel või majapidamisel või talul. Ühise tegevuse edasiarendatud vormiks on ühistegevus. Talgud lõppesid ühise söömaaja ja kiikumisega, mõnikord ka simmaniga. Eestis on siiani tuntud ehitus- ja veotalgud, kartulivõtutalgud, laevaveeskamistalgud. Talguid loodusalade hooldamiseks korraldavad regulaarselt Pärandkoosluste Kaitse Ühing ja Eestimaa Looduse Fond.

Nii et tarkust kõrva taha pannes arvan, et ka meil tuleks luua üks Kuntude Kaitse Ühing. No just selleks, et nad ennast liigse töö ja vaevaga ära ei katkestaks. Kuna olen selles sugulussuurperes vanuselt ema järel teine, siis tean, mida räägin. Eestlane onju selline, et kui muru või mulda näeb, siis ei saa enne rahu kui on selle omatahetsi ümber kujundanud ja endale kasu teenima pannud.

No mitte just kõik eestimaalased, sest tuginedes kahe nädalalõputalgute kogemustele ja "oma silm on kuningas" vaatele olid endiste omanike märksõnadeks prügi, prügi ja veelkord prügi.

Hea, et puudus Poeg 1, kes oleks jälle oma tuntud ütlust tsiteerinud "neetud nõuka aegsetest talunikest", kes metalli- klaasi ja kilet koguvad stiilis "ehk läheb vaja". Koguvad niikaua kuni kaunis enam välja ei paista. Õnneks on selle kodu ümber neid kogumiskohti piisavalt ja ka meie saime hajutatud. Po 3 möllas lakapeal vähemalt tundi viis, meie Mi 2-ga (minia) tuustisime aidas ja laudas, perenaine kinnistus keldrisse ja lubas sealt mitte enne välja tulla kui kogu sajanditevanune korilus koos purkide ja roostes riiulitega maapinnale jõuab. Perepoeg 1 (kõige kõhnem) mahtus parasjagu garaaži kanalisse. Polnud elus näinud, et kanalisse võib ka sodi komposteerida. Vahepeal käis ta Pruuti silitamas, kes koos Puruvanaga (meie ema) olid austusväärses Lastehoidla kasvatajate ametis. Kolm põnni vanuses 1, 1 ja o,11 annavad koosveedetud päevadesse tulevikutunde.

Et mitte lapsi ära nunnutada oli meil meeskasvataja ka. Po 2, kes alguses silmailu tegi muruniitmise näol, sai sellega suurepäraselt toime. Mi 3, kui oli regilaulud ära laulnud saabus kohale valgetes pükstes ja sai tänu nendele pihku oksakäärid. Osadest põõsastest said küll "bonzaid" , aga juuksur ütleb ka, et kui ikka pikkadest juustest asja ei saa, tuleb lühikeseks lõigata. Hiljem keeras noorik püksisääred üles ja asus koos perenaisega tulevases saunaruumis tolmutama.

Abi kaasa tegi kubusid. Kas te teate, mis need on? Minu lapsepõlvemaal oli haopinu st. suur suur kuivanud okstehunnik, kus siis paku peal pliidi alla parajaid oksi raiuti. Aga et kubude tegemiseks tuleb kõigepealt vanast toolist masin valmistada, no seda nägin esimest korda.

Kahju, et kõiki kohal polnud. Kes koolis, kes tööl, kes väljamaal, aga need, kes kohal teadsid oma kohta.

Ja aed on seal imeilus! Ja suur. Perenaine oli talguvahelisel kahel nädalal kaunist kujundamiskunsti teinud ja suurema osa päevadest neljakäpukil veetnud.

Aga mida siis peremees tegi? Peremees juhendas, puhkas, juhendas, puhkas ja sai ühe aasta võrra vanemaks.

Kokkuvõte.

Nii et kultuur oli, pere oli, talu oli, ühistegevus oli, ühiseid söömaaegu oli kohe mitu. Kümme liitrit seljankat otse peenralt võetud murulaugu ja isetehtud leivaga (minu esimene!), Mi 3 küpsetatud porgandisaiaga, Mi 2 vahvlitega ja Puruvana rabarberikoogiga + kohustuslik grillimine.

Kiikumine jäi ära sel põhjusel, et veel polnud disainitud võrkkiige riputamise kohta, simman tuleb järgmisel korral. Siis kui Perepoeg 2 saab tervelt ühe aastaseks.

Kauba peale said koduostjad kaks linavästrikut, kaks garaažipääsukest, ühe tundmatu kuldse nokaga linnu, ühe maamesilase, aiataguse sipelgapesa, kolm tonni prügi, margialbumi, mitu aastakäiku "Nõukogude Naisi" koos lõikelehtedega, kastitäie Tena Ladysid, katkise osutiga lauakaalu, kelgu, mänguauto, kaks vikatit ja ühe hangu, vankritelje, puuhaamri, kastitäie kirjandust, kuldservadega taldrikuid ja väikse sinepitoosi.

Isa oleks meie üle uhke olnud. Eks ta sealt ülevalt hoiab tegemistel silma peal. Hea, kui sul on vähemalt üks väikevend.

Pildil "puhkav peremees"


3 kommentaari:

Helve ütles ...

sipelgapesa, parim kaasavara!

Emmeliina ütles ...

just!

Emmeliina ütles ...

õpetab töökust, hierarhiat ja muud. aga tahaks teada kuidas sipelgad puhkavad?