neljapäev, 5. august 2021

Es war ein wunderbarer Abend

 

See, mis Rasmus eile Sagadi Öömuuseumi muusikaosa lõpus ütles kummitab mind ikka veel: tead, on selline tunne, meeleolu, no ma ei oska täpselt nagu oleks Suure Sõja eelõhtu, et on suvi ja rõõmsad inimesed, kes plaksutades elavad kaasa mõnusmuusikale, aga õhus on mingi seletamatu. Ta ütles muidugi paremini, aga hakkasime just väljuma, rahvas sumises  ning laused ei jõudnud minuni vast õiges järjekorras. Sõnum küll. 

Pole midagi kindlamat, kui Öömuuseumid. See on rohkem kui 10 aastat kestnud nähtus. Mis sest, et tellingutes mõisashäärber, aga seest ikka sehr gut. Oot, aga äkki need tellingud. Tekitasid hoopiski need mingi teise kõlavärvi? Rasmus, kui loed, anna ainest. Sagadibranne ütles, et müüs 150 piletit. Tuttavaid ja pooltuttavaid oli palju. Nagu ikka. Seekordne loeng oli veidi pikantne, kelmikas aga kokkuvõttes hariv. Teemasse süüvimine läbi meditsiini ja teaduspõhisuse. Kui ikka munk Martin Luther reformis, et suguelu on tähtis ja seda toimingut tuleb toimetada kaks korda nädalas( rohkem on liialdamine ja vähem on puudujääk), siis said abielunaised pihil käies meeste peale kaevata. Müüt pidi olema ätist peika ja verinoore mõrsja liit, sest mehed lihtsalt ei elanud nii kaua - inimeste eluiga oli niipalju lühem. Veel vestutati kondoomist, mis oli kaunistatud siidlehviga (kas kasutegur oli, ei tea), kosjas käimisest (valdavalt leidis alam sugu kaaslase sõidutunni kauguselt) Ebavõrdsed abielud on ka üle dramatiseeritud: neid peaaegu polnud. Kui, siis pigem armus kõrgest soost neiu talupoissi, aga vastupidi pea mitte. Naiste suremus sünnitusel oli suur, arstiabi olematu. Kokkuvõttes: mul ei olnud minutikski igav.

Tund läks lennates. Muusika Kiirabi nagu mehed ennast nimetavad, pani naerust pisarad silmanurka ja mõtlik-tõsise sõnamängu vastukaaluks. Ja muidugi Peep Pihlaku saksofon. Pimeduses väljudes  olin jalgupidi suves, aga suu ahmis sügist. Selline õhtu! Aitäh Mini ja Poeg 2. Loodan, et nädala pärast jälle.

ÖÖmuuseumid 2021

Traditsioonilised Öömuuseumid Sagadis toimuvad sel aastal augusti kolmapäeviti!
Kavas on huvitavad loengud ja kaunid muusikalised etteasted. Sagadi mõisa härrastemaja avab uksed kell 19 ning loeng algab kell 20:00 ja kontsert kell 21:30 Avatud on ka kohvik!
Sissepääs 4 €
04.08 "Kaaslase leidmine ja abiellu astumine mõisaajal" – Ain Kütt
Kaaslast kogu eluks on endale inimesed alati otsinud. Loengus tuleb vaatluse alla ajajärk 16.-19. sajandini ja vaadeldakse, kuidas leidsid endale abikaasa nii maarahvas kui mõisnikud, millised takistused tuli selleks ületada ja milliseid reegleid järgida.
Õhtu muusikaosas annab särava ja värvika kontserdi "Moonaküla Muusikaakadeemia Trio" koosseisus Toomas Krall, Margus Groznõi ja Peep Pihlak.

Saksakeelne pealkiri on taotluslik. Koduteel kurtis poeg, et ma ta saksa keele klassi toppisin. Miks, küsis ta? Ehk sai valikuks minu kasin keskkooli saksa keel. Tegelikult ei pidanud ma sel ajal inglise keelest mitte midagi (välja arvatud kuulsate pop muusikute laulud)


2 kommentaari:

reet ütles ...

Vabandust, aga "wunderbar" kirjutatakse w-ga.

Õhus on midagi küll, ainult et ei tea, mis.

Emmeliina ütles ...

Aitäh, Reet. Nii piinlik, ei maksa ikka hilisõhtul üle lugemata postitusi teha. Pealkirjadega on üldse viimasel ajal kitsas (naerukoht).