neljapäev, 29. september 2022

Vaimse tervise esmaabi jätkub


 Kes see on? Ja neid on palju? Kohtasime neid teel. Kes teab, palume abi tuvastamiseks.



Eile, päiksega, jätkasime vaimse tervise esmaabi. Autojuht oli uudishimulikuna juba ammu avastanud mitte kaugel maakonnalinnast mingid varemed. Kõigepealt lähenesime, oletasime ja tegime mõned fotod. Keelavaid silte polnud. Olime juba valmis Tapa muuseumi poole pöörduma, mitte ei saanud rahule jääda, aga saatus saatis meie teele veel palju toredaid inimesi. Infominutit saabusid kodus läbi neti. 


...

...

Päike oli ere, "üllas juht" vaid aimatav. Hooneid oli mitu, aga elus loodus tungis peale ja ega ma eriti innukas polnud.

Põima (Ridaküla, Riistamäe) Tapa hävituslennuväepolgu komandopunkt ja radarijaam. Või noh see, mis järgi on jäänud. Netti lapates tuli välja, et monstrumid ehitati juba 60-ndate aastate alguses ja likvideeriti 1993-ndal. Minus pole kübetki sõjardit, aga ajalugu ei saa eirata ega peita. Nüüd vähemalt teame teeäärsete hoonete päritolu.

Vurasime edasi ja lugesime silte. Vanamõisa kõlas tuttavalt, sest igas maakonnas vähemalt üks Vanamõisa. Loomulikult pöörasime sisse. Milline kontrast eelnevaga. Kui olime veidi uudistanud ilmus uksele põllega perenaine ja peale väikest ebalust astusime sisse. Selgus, et tegemist Ridaküla Seltsimajaga hoones, kus väga ammu pesitses kool. Prouadel oli parajasti savitöö pooleli. Sellele vaatamata korraldas perenaine meile kiire ja informatiivse tutvumisreisi mööda maja. Oli seal alles ruume - nii noortele, kui vanadele. Tundsin huvi, et küla nagu ei olegi ja selline vilgas tegevus! 

..


Külas on rohkem kui 150 inimest. Nii et ...jälle pean nentima, et elu maal käib seinast seina. Ühed on teatud telekakanali esmaspäevaõhtuses huviorbiidis ja mustas nimekirjas, teised aga kuuluvad Maahommiku ja Prillitoosi saatesse. 

Auväärsel majal on auväärne iga ja ajalugu. Esimene kooliosa, mille palgid puhastati, valmis 1863 aastal. Kooli olevat külalastele ehitanud Imastu mõisnik. 



 Otsisin veidi, aga päris kooli ajalugu ei leidnud. Ainult niipalju, et Ridaküla nime sai küla alles 1977.a. ja kool kandis mingil ajal nime Põima algkool. 

Vabandan, kuid minu väikesed faktiteadmised tuginevad vaid netis pärinevast kirjasõnast ja meie otsisime oma pisiseiklusel emotsiooni. Selle me ka saime. Proua saviringist ütles, et tema meelest suleti kool 1965? aastal. 

Üks nimi kõlas veel läbi tutvustaja loo. Kirjanik Aarne Biin (1942-2022), kes sündis Vanamõisa külas ja õppis Põima algkoolis, kus tema vanemad olid õpetajad.

Kui omaaegsest kaunist majast olid ainult riismed alles jäänud ja viimased elanikud lahkunud hakati maja uuesti elule äratama vist aastal 2007. Nüüd on maja nii ilus ja suur, et ei mahu ühele pildile.





Kuna ilm jätkuvalt ilus põikasime korraks Jäneda keskusesse ja ostsime Coopist veidi kehakinnitust. Mõisa ümber seekord ei kolanud, eks ole seal käidud ka.

Autojuhti huvitas hoopistükkis kohanimi Käravete, ei tea, kas kõla pärast. Alevik Järva maakonnas, elanikke paarisaja ümber. Meie muidugi ikka mõisa otsima. Õnnestus, aga peaaegu juhuslikult. 

Kurvalt ilus. 




...Nõuka aegne kultuurimaja...

Kohustuslik Mina olin siin!

Ainult üksikutest eestlastest on mõisa ülesehitajat, ammu siis pidajat. Kümme aastat tagasi loodeti, et ehk saab veel päästa. 

Seekord siis selline lugu. 



5 kommentaari:

Emmeliina ütles ...

Kas tõesti keegi ei tea, mis taim see on?

Tänase vaimse tervise esmaabi juhendi saatis kolleeg: Sügismasendusega võitlemiseks võta 1 apelsin, üks sidrun ja sada grammi spinatit. Viska need kõik minema ja ava pudel veini :D

Anonüümne ütles ...

Taim on ilmselt mingit sorti kanep. Põld Lehtse- Tapa tee ääres?

Emmeliina ütles ...

Aitäh, tundmatu, täpselt seesama põld:)

konn, lendav konn ütles ...

Sügismasendust seni pole, aga võitlen ikka!
Pitsike viina, kerge koks, mõnikord kamandab naine isegi veinilt korki maha kruvima:)

Emmeliina ütles ...

Hr. Konn: võitlemisest me ei väsi :). tore, et märkasid kirjutada!