neljapäev, 26. november 2015

Aknad on kodu silmad

.......



Oma kuulmise ja nägemise kohta ütles 100 aastane naine: kuulen ja näen ainult seda, mida tahan...

Kuigi müstiline 100 terendab homme 40 aasta kaugusel, pani see mind mõtlema. Miks vajan rasketel valikuhetkedel meelelahutamise filme ja raamatuid? Ma eemaldun. Et ellu jääda. Muidugi ülekantud mõttes. Alakantult tähendab see, et säilitan tervet mõistust.

Täna tegin ma midagi tavatut. Vahetati meie 25 aastat vana kodu kaks akent. No selles pole midagi imelikku? On. Sest otsustajaks olin mina üksi. Esimest korda. See polnud kardinate, põrandalambi, vaipade ja muu pehme teema. Täitsa korteriomaniku otsus. Minul, kes ma pole kunagi elus lambi pirni vahetanud. Ega ühtegi naela seina löönud. Võib olla oleks pidanud? Igatahes suutsin ühel päeval, kui kööginurga pauguga läbipõlenud pirn mulle sõna otseses mõttes pähe sadas, leida ukse tagant elektrikilbi ja ühe vidina, mis polnud teistega samal trajektooril. Valgus tuli tagasi.

Aknad olid päiksepoole ja raamid päris mädad. Aeg oli nende kallal oma töö teinud. Puidufirmas töötav branne soovitas küll puitaknaid, aga ma ei ole see, kes paari aasta tagant raame värvin ja peitsin. Seepärast siis plastikud.

Miks ma sellest põhjalikult kirjutan. Minu jaoks on aken tähtis, Sümbol. Vaade. Tore, et see läheb kokku kreisilinna kuusepuu installatsiooniga. Märk seegi.

Selle installatsiooni avamisel olen ma astunud uude kümnesse. Kas vaatan rohkem sisse või välja? Elame - näeme.

Ja kas näen edaspidi ainult seda, mida tahan?

ega ma saa oma lemmikut unustada:
Ava aken põhja poole,
lase tuppa tulla öö.
Sügav, valgemeelne, vaikne,
kodu imelisem töö.
Ernst Enno

8 kommentaari:

helle ütles ...

Nii tore kirjutis! Inimeses on peidus nii palju saladusi, iseendalgi põnev avastada, eks!?

Bianka ütles ...

Mina sain pärast oma juubelisünnipäeva hoopis uued aknad ja endisest täiesti erineva vaate. Aga põhiline olukord on meil väga sarnane: näeme just seda, mida tahame näha ja oleme ise oma elu pere-MEHED (koos sellega kaasnevate rakuste ja vastutusega), sest kellegi muu peale pole enam loota :P

kukupai ütles ...

Soovin siis siitkaudu palju õnne ümmargusel tähtpäeval! Kui FB-s mu sõbrakutse vastu võtad, saad mõne kena pildi ka :)

Hundi ulg ütles ...

Aknad on hea asi. Aeg ajalt on ikka vaja minna korraks oma enda akna taha ja vaadata sisse, et siis pärast ka seestpoolt klaasid puhtaks teha ja vaadata värske pilguga taaskord välja. Kui klaas on ajaga tuhmunud, saanud mõned kriimud, tulebki uued aknad panna.

Udo ütles ...

Tasakaalu mõttes peaks nii sisse kui välja vaatama, aga noh, see on teooria. Tegelik elu kipub teooriaid ignoreerima.
Palju õnne sünnipäevaks ka!!

konn, lendav konn ütles ...

Seenioride klubi.
Akendega:D

tegelinski ütles ...

Just... aknad ;)
Ja palju õnne, mida edasi, seda lõbusamaks läheb ;)

Emmeliina ütles ...

aitäh vanadele sõpradele!