reede, 3. märts 2023

Mitu pead on lohel?

 

Lohel oli algul viis pead. Iga maha raiutud pea asemel kasvas tal kohe viis uut pead. Mitu pead oli sellel lohel, kui temalt maha raiutud päid oli kuus? Appikene. Muidugi ma ei teadnud sellepärast piilusin vastuse, mis oli 29. Tegemist seitsmenda klassi matemaatika ülesandega.

Mis see minusse puutub? Aga puutub küll. Nimelt on meie kortermaja renoveerimine täpselt samuti kus  algselt viie peaga lohest on saanud 29.

Olen sellest juba nii palju kirjutanud, aga ega küll küllale liiga tee. See, mis pidi algama suvel algas septembris. Maakütte jaoks kaevati tunneleid ja keldrid tuli kiiresti-kiiresti vabastada, et kõik tuleb kohe kohe. Kuu lõpuks sai maja piirdeaiad ja kohale tariti igasugust materjali. Kodudes ja keldrites valitses vaikus ja tühjus. Mida ei saanud öelda maja ümbruse kohta, kus lakkamatult värises ja mürises. Oktoobri lõpuks olid kaevikud kinni aetud ja muu olukord püsis muutumatuna.

Märkamatult saabus november ehk lubatud renoveerimise neljas kuu.  Maja üks pool oli saanud tellingud ja tellingutele kollaste vestidega mehed, kes naelutasid koos kena valge lumega soojustust maja seintele.  Iga jummala päev. Pidev puurimise mürin ja sellest tekkinud vibratsioonitõbi. 

Lõpuks ometi tulid "Mardid või pigem Matveid" tuppa ja nendega koos kolm akent. Üks nendest rõdule avaneva uksega. Koduke muutus koledaks. Kahe toa koristamine. Esimest korda. Algas akende põskede kauniks tegemine, mis kestis kaks nädalat. Ikka sipsuke pahtlit ja järgmisel päeval lihvida-lihvida ja jälle lihvida. Ja lõpuks saabus värvimise tund. Seejärel kahe toa põhjalik koristamine. Teist korda. Noh, et ikka jõulud ja saab neist veidi rahu.

Toimus KOOSOLEK, kust jäi kõlama : Kui kõik hästi läheb ja materjalid tulevad, siis peaksime jaanuari lõpus hakkama küttesüsteemidega tegelema. Seni hakati hoopis trepikodades aknaid vahetama. 

UUs aasta tuli. Puuriti ventilatsiooniavad akende alla. Õnneks sealt väga palju tolmu ei tulnud. Ega ma poleks enam koristanud ka. Õhksoojuspumbad tõsteti rõdude servadele, kus kõik see vesi neile ülevalt peale tilkus. Koohutav. 

Kuid kõik see on kukepea võrreldes kanalisatsiooni ja veetorudega vetsu tagaseina taga. Sellest olen kirjutanud: mehed tuppa, sein eest ära, pott välja, mehed torusid panema ja õhtuks pott tagasi. Nii neli päeva. Ja nii see jäi. Ning on praeguseni. Sein maas, pott kõigub kahtlaselt. Aa, miski ikka muutus. Korrustevahelised lahtised toruaugud betoneeriti mingil ajal kinni. Enam ei saagi ülemise ega alumise korteri naabrite hädadest aimu. 

12. veebruar - küttetorud!  Nendeks puurimisteks olin juba nii immuunne ja paigaldaja oli lisaks väga tore mees. Kolm radikat ja ventilatsioonitorude katted. Ei koristanud. Poiss Toimetas Kärcheriga suure sodi ära. 

Sõbrapäevaks veel kolm akent (mul kokku kuus), sest maja teine pool oli imejõuga tellingud saanud. Ja jälle tüdrukud viimistlema. Ja siis viimane pingutus selle teemaga: kolme toa torud ja radikad. Nali naljaks: üks radikas oli vahepeal kaduma kõndinud. ja kõnnib tänaseni. Aga sellest pole midagi. Ma niikuinii koristada ei jaksa, ei suuda, ei taha.

Siiski-siiski, eile võtsin ennast kokku ning pühkisin elutoa enam-vähem lihvimistolmu vabaks. Puhastasin ja panin tagasi vinüülid (neid mul rohkem kui paarsada) jne. jne. See kõik võttis tööpäeva jagu aega (kärbetega arvuti ees) 

Nüüd on mul kolm enam-vähem tuba. Ja kaks täiesti katastroofilist, sest ühes on raamatud ja veelkord raamatud.  Pluss saun ja sauna eesruum, millest on saanud kolikambrid ja täiesti kõlbmatu WC logiseva potiga.

 Võtsin lõpetuseks suure paberi kuhu kavatsen nummerdada kitsaskohad. Loodan, et 29-st numbrist jätkub. 

Toad on jahedad, homseks lubas tormi.


25 kommentaari:

konn, lendav konn ütles ...

Kas töövõtja põrandaid ei kata, avasid ei kileta, uksi ei teibi?
Kas puuridel-freesidel on tolmukott?
Kas maalrid lihvivad aknapalesid nö käsitsi ja klotsiga?
Mis firma aknad paigaldati?
Kas torušahtides on tuletõke vahu või -krae näol?
Kas ühistul on tellitud ehitusjärelvalve?
Objektijuht käib iga päev objektil? Talle peaks jooksvalt muresid kurtma.
Elamispinna remont ongi elanikule äärmiselt pingeline periood ja oh õnne, kui lõpptulemus vastuvõetav on:)

Bianka ütles ...

See on pea-aegu sama jube üleelamine kui 90-ndate erastamine. Üks sai oma korteri Evp eest ja teisest sai sundüürnik.
Kui ma oma firmale korterit tahtsin osta, siis valisin sellise, kus see kohutav renoveerimisetapp oli läbitud

Emmeliina ütles ...

Aitäh, olin vahepeal netipausil.
Hr. Konn Töövõtjad ei katnud põrandaid, ei kiletanud avasid ja uks kaeti ainult trepikoja poolt. Tolmukotti polnud, aknapaled lihviti käsitsi, klotsiga. Tuletõkkest ei tea, looda, et ehitusjärelvalve on tellitud. Objektijuht oli alguses aktiivne, lubas mulle vetsu töömehe saata, aga nüüd pole teda juba paar nädalat näinud ja tööd seisavad. Mul on seal mingi abikaasa poolt tekitatud torude süsteem, mis tuleks kõrvaldada enne kui sein kinni ehitada.
Hea, et sain südamelt ära. Arvan, et ühistu tegi vea kui laskis töödega vastu talve alustada.

Bianka, vähemalt tean, et ei osta kunagi korterit renoveerimata majja, sest teist korda seda ma üle ei ela.

Anonüümne ütles ...

Ka maja ehitus võtab kaua aega, samuti remont ja ehitajat ise leida keeruline.Vahest on targem mõnegi asjaga rahul olla, kindlasti tulem ilus.Tulemas sundrenoveerimine, nii rnnustatksr

Emmeliina ütles ...

Anonüümne - kas viimane sõna on salakiri :)

Maja kohta ei tea - mul ei ole maja olnud.

Anonüümne ütles ...

Viimane sõna ennustatakse, ma väga palun vabandust.

Emmeliina ütles ...

Eile lülitati meie püstakus sisse küte. Kui küsisin objekti juhilt maksumust (umbkaudselt), siis ta ütles, et 5 eurot umbes. ??? Kas see siis ongi see kokkuhoitud maaküte, mis uute akendega ja meie renoveeritud maja otsaga hakkab maksma 150.- kuus. Mis siis saab veel külmaga? See mulle küll ei sobi, sest renoveerimise eest maksan 200.-

Sooja vett ei ole endiselt.

Emmeliina ütles ...

Vesi vesi -soe vesi!

Emmeliina ütles ...

16.märtsil saime meili, et igaüks ise peab järgmiseks nädalaks rõdult õhksoojuspumbad eemaldama. Kirjutasin kurja kirja, et seda ei tohi teha (naabri poeg kirjutas ka)

Seepeale saime vastuse, et ühistu tellib oskustöölise. Nüüd ongi need agregaadid mul nurgas. Moraal, et ega ikka väga lammas ka olla tohi.

Täna nikerdati kanalisatsiooni ja veetorudele juurde veel seadmeid (nende asemele, mis Abikaasa iseenese tarkusest kunagi paigaldas) ja mida ma nüüd pean osaliselt tasuma, sest see ei käi renoveerimise hulka. Nii sain ühte kraanikaussi vee ja nõudepesumasinasse ka. Ehk saab lõpuks vetsuseina kinni ehitatud ja poti tugevamalt põranda külge.

On jäänud veel viimane tõeliselt tuldpurskav lohepea- uue dušikabiini paigaldamine Loomulikult enda kulude ja kirjadega) Kui selle ka saan, siis ongi paradiis!

Emmeliina ütles ...

Dušikabiin paigas, pessu lubati üheksa paiku (mingi silikoon kuivab). Kohe hakkan pingest vabanedes nutma.

Emmeliina ütles ...

vana kabiini jäänuseid ei luga peaboss ehitajate konteinerisse panna. Väike ülemus lubas millalgi tulla käruga, et aitab jäätmejaama viia.

Tüdrukud pahteldasid eile rõdu.

Vetsusein on veel tagasi panemata.

Käisin üle mitme kuu enda keldriboksis. Meil on neid kaks, ühes minu ja teises mehe asjad. Ja mis välja tuli. Minu keldrist ei lähe mitte ühtegi suurt toru. Nii et kõik see koristamine, kappide lõhkumine ja nõude arutu hävitamine oli asjata. Kusjuures küsisin enne sadu kordi, et kust need torud lähevad ja kui suured. Keegi ei osanud vastata. Kui keegi seda loeb ja tekib küsimus milleks meil oli niipalju nõusid, siis vastan: pidasime aastatel 1988-1998 baari ja hiljem toidutaret. Ikka mõtlesin kuulutust panna, aga kuna nad olid mul nii ilusasti kappidesse paigutatud, siis ei seganud ka. Nagu Laine, Õnne 13-s (vanad osad) kes ostis kroonide eest modru, et euride eest müüa. :))))

Emmeliina ütles ...

Vetsu tagumine sein kaetud, vee näitude luuk paigaldatud. Töö väga lohakas, loodan, et poolik ja midagi muutub. Kuna luuk pandi keset seina, siis minu seinakapid vist enam ei mahu. Igatahes oleks sinna tublit töömeest vaja või naist. Neid pole, sest pool maja on veel kütteta ja sooja veeta. Nii seisab mu vana dušikabiini jm. jama prügimäele viimine.

Õnneks käis P 3 nädala sees läbi ja koos MI-ga tarisid voodi alt välja vana plüüžvaiba ning viskasid ajutiselt keldrisse prügikäru ootama. Kuigi pool korterit remontimata on ikka see kõik minu käe järgi setitud. Ega kõik ei peagi olema uus ja klantsitud, mina ise ju ka vana ja kulunud. Praegu veel ei raatsi loobuda. Tööst kodu lähedal ka mitte. Eks aeg annab arutust.

Emmeliina ütles ...

Jäi lisamata, et meie püstaku kolmele rõdul on klaasid ees. Pole veel julgenud sinna st. rõdule astuda.

Üks jama on ka. Kuigi meister vaatas pärast dušikabiini paigaldamist seal kõrval oleva kraanikausi üle ja ütles, et kõik OK, ei lähe vesi ära. See on kraanikauss, mida kasutan hammaste ja näo pesuks ning lobistan mõnda pisipesu. Loodan, et mingit jama pole torudega tekkinud.

tegelinski ütles ...

See kõik on ikka väga karm teekond!
Soovin sulle jaksu, et vastu pidada!

Emmeliina ütles ...

Aitäh, Tegelinski! Kui tööl ei käiks, siis oleksin vist ammugi ära põgenenud. Nüüd vähemalt saab pool päeva rahu :D

Emmeliina ütles ...

Täna saabus arve. Nii nagu kartsin oligi küttearve märtsi kuu 15 päeva eest 67.- Päike paistis, aknad olid lahti, hommikul pea valutas. Siin ma küll midagi säästvat ei näe, kui see tõesti niimoodi peaks jääma. Soe on hea, aga kõik mu tuttavad rääkisid, et küttearved vähenevad ja see kompenseerib renoveerimise laenu koos intressiga, mis on 200.-
Kui varem kütsime elektriga, siis oli kõige suurem 2021.a.dets. 300.- aga see sisaldas õhkpumpa, sauna, soojaveeboilerit jm kodukulu.

Nüüd on nii sooja, kui külma vee ja kanalisatsiooni hind m3 3,56, aga vee soojendamise m3 4,29. Ennast tundes kasutan u. 2-3 m3 vett, mis teeb 10.- aga vee soojendamine on sellest märkimisväärne, sest mida teha külma veega? Lilli kasta, aa pesumassinasse läheb ilmselt ka külm, aga selle soojendab ju elekter, nõudepesumasina oma ka. Nii et vee soojendamine 10.-kindlasti.

Märtsi elekter koos võrgutasuga 62.- Pool sellest kuust küttis õhksoojuspump, saun oli karantiinis ja boilerit polnud. kulu ligikaudu 300 kWh

Kokkuvõttes mingit säästlikust ei näe, pigem kulud suurenevad, aga ega ma nii naiiv olnud, et seda laenumakset tasa saada lootsin. Liiga suured arvud :)

Emmeliina ütles ...

No ei lähe kuidagi lõpu poole. Kui enne olid lohe pead, siis nüüd on sabad. Ripakil ja lohisevad.
WC vajab põhjalikku remonti mille jaoks peaks tellima Töömehe.
Vana dusikabiin koos mitme modruga vajab prügilasse teisaldamist ja jälle tuleks tellida Töömees.
Mingil põhjusel ei tee minuga koostööd ühe kraanikausi äravool - jälle Töömees.

Siis neetud olmeprobleemid: taara (mida on häbematult palju) augustikuust talletatud ja sauna teisaldatud. Tuleks tellida autoabi.
Rõdu, mis veel ripakil ja lillede kastid küpsevad saunalaval. ilmselt tänavu suvel ei mingeid lilli.

Ühesõnaga - kõik on ikka veel poolik.
Entusiasm, mis vahepeal tekkis on vajunud lõpmatusse musta auku.

Emmeliina ütles ...

aa, veel üks asi, ununes. Poest tuleb koju tarida Töömees (vabandust) kubu ja leida Töömees, kes vana eemaldab, kuhugi ladustab ja uue paigaldab.

Emmeliina ütles ...

Kõik tegemata. Maalritüdrukud toimetasid veel viimast lihvi. Jälle tolmu juures.21-sel ilmus komisjon koos korteriühistu tibinaga. Seisid koridoris ja küsisid: kas muresid on? Ruttu küsisid ja vastust ei oodanud. Siis tuli aknamees. Küsis: vsjo parjadka. Tõmbas aknaid lahti (valikuliselt) ja arvas minu eest. Lõpuks tuli ventilatsioonimees. terve pealelõuna oodatud, õues kaunis ilm, siis viis minutit visiiti ja kõik. Avadest on takud ära võetud ja tuulutab.

Täna, laupä hommikul kopsivad koridori peal ja panevad uksi ette. Läbipaistvast materjalist nagu klaasist kohe. Peen. Ootame ja vaatame, mida toob uus nädal.

Emmeliina ütles ...

Täna varahommikul kostis rõdult lihvimise hääli. Tüdrukud tekitasid seda kõla klotside ja liivapaberiga. Tahtsin vaheajaund pikendada, aga..kohe hakkas akna all põrisema mingi trakats. Kõik see kestis vähem kui pool tundi ja siis saabus vaikus. Uni muidugi läinud. Õnneks, sest saabus vetsupoti paigaldaja. Pani sutsu liimi ja palus, et ma poti paariks tunniks rahule jätaksin. Ei tea, kas tänaseks on kõik?

Eile toimus operatsioon Taara. Rahasaak ei olnudki nii kobe, kui kottide põhjal arvasin. Need Vitautased on nii ruumimahukad.
Kui veab, siis sain vetsu seinakappide tagasipaigutaja. Lubas laupäev tööriistadega tagasi tulla.Lootma peab!

Emmeliina ütles ...

ei olnud tänaseks kõik. lõunal potsatas meilikasti teade: tere, ehitaja palub jälgida trepikodade ustel olevaid teavitusi. Valatakse esikuid ja betoon peab kuivama, peale mitte astuda. Palun kasutada liikumiseks maja taga olevaid uksi.

Kulgesin õue ja meie uksel ei mingit teavitust. Pöördusin siis loomulikust intelligentsist (tuli meelde sügisene keeld töömeestega mitte rääkida) kõrval trepikojas toimetajate poole. Nemad: me täna juba lõpetame. Homme betoneerime teil. Mina mõttes. Poeg 1 tegi kolmapäeva vabaks ja nüüd siis nii ongi.
Kas tõesti ei olnud võimalik nädalase intervalliga tööde teostamisest teavitada.

Mul hakkas kurb ja endast hale. Kubu ka veel poest toomata ja muidugi üles panemata. Hetkeks lendaks kasvõi Türki (pole kunagi käinud)

Emmeliina ütles ...

Tagant järgi:
P1 maabus neljapäeval 27.04 kella kolme paiku koos lapsega. Võtsime poest kubu (120 maksis renoveerija, 25 maksid söefiltrid minu taskust). Poeg ja pojapoeg hakkasid enda asju toast keldritesse teisaldama. J 10aastane oli mehe eest väljas ja ajas vahepeal asjalikku juttu ka. Mina ei pistnud enda nina - saab niipalju tehtud, kui saab. Meie olime noorhärraga toas, kui äkki kostis vana ja uue dušinurgaga ruumist vandumine ja kolin. Pinge all dušinurga klaas või sellelaadne toode purunes tuhandeks pisikeseks ja väga pisikeseks tükiks. Must huumor oli see, et paigaldaja-töömehel juhtus just seesama uue kabiiniga, aga siis olid tükid ikka päris klaas ja lõikasid sisse. Koristasin kolm päeva, igalt poolt pudenes. Uue prill-laua, mille kuu tagasi Rasmusega ostsime panid poisid ka paika. Näiteks läksin poodi ja tunnen, et miski kraabib kaela. Pisikene killukene salli sees. Nüüd oli lihtsalt niisama klaas. Kõike pole veel praegugi kokku saanud, aga vähemalt kabiin jv.muud staffi sai keldrisse. Poisid lahkusid, sest päev pole kummist.

kapimees pidi tulema laupäeval. Muidugi ei tulnud. Liiga palju vabu päevi. Liiga ohtralt jooki. Nutsin, sest jätsin vaheaja plaanid poolikuks.

Viimases hädas helistasin vanale tuttavale torumehele. No et kui ikka saaks selle kubu, siis saaks ühe sodi vähemaks. Ja mõtle, ta tuligi. Kuigi polnud varem seda tööd teinud. Lisaks veel kraan ka üle vaadatud ja enam ma ei pea köögis hambaid pesema.Vana kubu viis ka ära. oli tagasihoidlik, küsis vähe raha. Andsin veidi rohkem, mine tea, mil teda vaja läheb,

Emmeliina ütles ...

Kui kubu üleval kutsusin koristaja kööginurka puhastama. pliit ja kapi sisemused jäid minu teha. Sahtlid ka, aga õnneks polnud see väga raske. Viskasin palju vanu kuivaineid ära - pole ju keegi külas käinud...

Tagumised toad on tolmused, aga see pole nii hull teema, pesu niikuinii õues kuivatada ei saa. Tegin siis riidekapis lageraiet. Kuna Humana kastid linnas ja alevis peamiselt täis, siis teen südame kõvaks ja risustan üldprügi. Keegi ütles, et nägi kuidas sealt Humana kastidest prügiautoga minema viidi.

Aga remont on ikka pooleli. plaaditi trepikoda, kusagil olid torud tilkunud jne. Eile võeti lõpuks rõdult kiled ära, aga tellingud ikka ümber.

Emmeliina ütles ...

Radiaatoritele paigutati uued nupud, numbrid ilusasti peal. Kõik oleks olnud tore, aga küsisin, et millal nad soojamõõdikuid panema hakkavad ning sain vastuseks: neid ei olegi tellitud. Mis mõttes? Meil tuleb siis nõuka aegne kolhoos,kus kogu küte läheb ühte patta????? Kas see ongi säästev renoveerimine.

Tuli aprilli arve. Küte 40!!!! Ja ventilatsioonimaks 39???? see pidi käima elektriga. Kurat, mu korteri elektriarve polnud ka nii suur? Mis teha, kui eesotsas on uus juhatus ehk lambakari. Küll ei jätnud nad hooletusse fonolukkude paigaldamist. Meil on kolm korrust ja kuus korterit trepikojas ja trepist jaksavad ehk kõik alla minna. Eks see uus teenus annab jälle võimaluse raha pumbata. Jälle tuleb mõte: kellele see lollus ja raha raiskamine kasulik on?

Lõpuks on rõdu valmis ja põrandale pandi plaadid. Tööd trepikojas ja välisfassaadi kallal käivad veel. Kuu aega on tähtajast üle.

Aa, üks imelik inimene on ilmunud mu blogi kommenteerima Anonüümse sildi all. Algul ajas vihale, siis oli naljakas ja nüüd ma olen ikka täiega vihane. Kuidas julgeb inimene lihtsalt Anonüümselt võõrasse blogisse tungida oma häbematustega ja silmaklappidega.

Emmeliina ütles ...

Poeg 1 koos mini ja lapselapsega käisid laup- pühap. poeg pani remontimata vetsu seinakapi (palusin) ja tegi esimest korda sauna. Dušinurgas ei lähe vesi kiiresti ära, ilmselt on kalle liiga väike nii et peab ettevaatlik olema.

Üldse ei öelda töid ette, näiteks oleksin oma aruga hakanud rõdu serva puhastama, aga õnneks mitte - eile tegid seda töömehed ja sinna peale pidi veel mingi kate tulema.
Nüüd on tellingud ära võetud ja reedel peavad aknad kinni olema, sest pidavat tulema maja üldpesu. Need, kes aknad väljast ära pesid - ilmselt mõttetu vaev. Koridor on ikka lõpetamata ja räpane. Postkastid vedelevad nurgas