laupäev, 30. mai 2020

Tants ümber iseenda



Nii. Nüüd on ema tagasi enda kodukeses. Toimetasin seal mitu pikka päeva. Kas teate, et nõuka aegset Leedu läiksektsiooni uksi saab kõige paremini puhtaks nuuskpiirituse ja vee seguga.
Loomulikult takerdusin mitmeid kordi "kaltsusumajanduse võrku". Ema hoiab igast asjast kasvõi hammastega kinni. Kui veebruari koolivaheajal üksina vahekoristust tegin, siis õpetas naabrinaine: viime nüüd ruttu mõned asjad taaskasutusse, ega ta ei mäleta. Ehee, mäletas ja kuidas veel.
Kuigi kahel aknal kaunid rulood tuli ikka kardinaid toppida diivanikasti nn. igaks juhuks ja puhuks.

Vahepeal tulin koju taastuma. Minu neli tugilast said kaugõppevormis suurepäraselt hakkama. Kõikidel hinneteks neljad-viied. Ainult viienda klassi noormees polnud kehalise kasvatuse sissekandeid piisavalt teinud ja tema käis nn. järelvastamisel. Istusime lõpuks minu kabinetis, vaatasime teineteisele otsa ja nii me lahku läksimegi.

Kõige kurvem olen sellepärast, et kolm kaunist ja väga oodatud sündmust pisenevad minu jaoks olematuks: lapselapse ametikooli lõpetamine, lapselapse gümnaasiumi lõpetamine, lapselapse lasteaia lõpetamine.

Juba kahel päeval olen söögipoest lihtsalt välja kõndinud, kuna rahvast on minu jaoks liiga palju. Kuigi Virumaa Teataja andis hea uudise: minu koduvald ja ema koduvald on jäänud viirusest puutumata.

Tsiteerin väljaütlemisi veebiseminarilt Ekspert eetris: Praegune kriis oli leebe ja pehme, sest inimeste baasvajadused olid enamikul juhtudel rahuldatud. elekter oli olemas, pangakaart toimis ja me saime käia süüa ostmas.
...Seni on teine inimene olnud positiivne nähtus. Kui me midagi tähistame, siis kutsume teised inimesed kokku. Kui meil on raha, siis me läheme teiste inimeste hulka; kui me jääme üksi või ainult oma perega, siis see on negatiivne kogemus. Tänapäevane linnakultuur näitab kuidas me koguneme linnadžunglisse võõraste inimeste vahele, et nautida elu. (Tõnu Viik, filosoofiaprofessor)
...Kui nüüd juurdub mõtlemine, et teised inimesed on eelkõige oht, toob see kaasa väga suured elumuutused, mis pole radikaalsed, vaid pigem samm sammulised (Marek Tamm, kultuuriajaloo professor)
...Üksindust arvestades on meie hulgas siiski rohkem neid, kes kannatavad kallistamise ja kätlemise vähesuse all. (Viik)

Tõusen igal ööl üles, klõpsin mõttetuid ja mõttega filme ning ootan hommikut. Nutan sagedamini kui varem. Ei ole tore.

Pealinnabranne telefonivestlus: Tunnen üha enam, kuidas nad meid st. vanu inimesi vihkavad.


4 kommentaari:

Bianka ütles ...

No mis sa nutad, lillekene (homme sööb sind hobune) Mina küll antud olukorras midagi nutuväärset ei näe, elu võib palju hullemaid katsumusi tuua. Ja vanu inimesi ei vihata mumeelest, vaid katsutakse nagu noorte seast eemale tõrjuda. Aga seda on ju ennegi olnud... Mina ennast häirida ei lase, keegi otse ütlema ka pole tulnud. Igaks juhuks lähen poodi nüüd värske soengu ja kenamate riietega :D

Ma olen sellest teiste inimeste- ehk viirusehirmust hakanud üle saama. Aianduspoes vestlesin pikalt konsultandiga umbes 50cm kauguselt, sest ta andis head nõu. Ja poest lahkudes küll desinfitseerin käsi, aga ei puhasta enam ostude pakendeid ega koduseid ukselinke, mida ma "saastatud" kätega puutusin.

helle ütles ...

Ma käisin üle (peaaegu) 3 kuu juuksuri juures. Küsisin, et nüüd juba nii palju halli, et võibolla ei värvikski enam, kasvataks välja. Tema, minu tütre vanune, ütles: "Nii kaua kui ise jõuad juuksuri juures käia, pole veel vana midagi. Mis hall! Hall teeb 10 aastat vanemaks." Ma tegin kohe arvutuse ja sain aru, et ma ei taha olla (näida) 10 aastat vanem! Pigem 10 aastat noorem!
Meil ei tasu veel ennast maha kanda. Nii kaua, kui me ise oma elu üle otsustada saame ja suudame, ei loe ennast vanaks. See, et nad k-surnute puhul nii järjekindlalt vanust rõhutavad, on neist inetu. Vanad inimesed surevadki ära, see ju elu loomulik käik.
Olen Biankaga väga päri. Ma ka enam paaniliselt ei karda midagi. Ja poest toodud kaupa ei desinfitseeri. Kui tuleb uus laine, eks siis vaatame, mis edasi saab!

tegelinski ütles ...

Praegu tasub ära kasutada olukord, kus haigestumine madalseisus. Juuksur, hambaarst ja urnimatus... tehtud.
Magamise jaoks ehk mõni nipp? Mina usun, et enamasti on olemas plaan B, kui A ei toimi. Mulle täiega mõjub kirikuõpetaja J.T. plaat, kus ta räägib elust, olust, kirjandusest ja usust. Kusjuures, uinutavaks teguriks on hääl. Jutt on huvitav. Mõned korrad on õnnestunud plaat lõpuni kuulata. Peaaegu kindlasti aitaks mulle ka mõni lastele mõeldud õhtujutt. Tuleb ainult õige hääl leida.
Ja kui plaan B ei sobi, on kindlasti veel plaan C ja plaan D tagataskus.... väikesed nõksud (toredad tegemised), mis aitavad mõtteid kontrolli all hoida.
Kusjuures, mul ka üks läikiv kapp toas, ma pole seda eriti puhastanud, praegu mõtlen, et värviks üle? Mul nõuandja olemas, tema värvis oma läikiva riidekapi ära. Väga rõõmus näeb välja! Kapp siis, aga värvija on ka rahul.
Ma üritan ka oma asjades korda luua ja vähendamisega tegeleda. Sinised kardinad... nii lahedad ju, no ikka seisavad ja ootavad, et äkki läheb vaja! Katsun end kokku võtta ja lahti lasta. Äriidee... Kes pakub teenust "Tühjendan sinu kodu". Saan aru, et sul on kogemus olemas ;)

Emmeliina ütles ...

aitäh, tüdrukud! Tulid väga positiivsed, elujaatavad kommentaarid! Hinnanguvabad ja samas nõu andvad :)
Tegingi enda heaks midagi. Läksin maabrannele külla.