reede, 27. jaanuar 2017

Poolvana või poolnoor?

Sa pole poolvana, sa oled poolnoor! hüüdis seitsme aastane lapselaps. Oh kui sa vaid tead kuidas ma pärast koolipäeva ja lisaaega sinuga, mis koosneb paarist tunnist pikapäevarühmas, kilomeetrikesest liuglemisest libedal teel, veidikesest õppimisest, mõne SINU lemmikfilmi vaatamisest õhtuks väsind olen. Poolnoored ju ei väsi? Või väsivad? See on hea väsimus. Annad ja sulle antakse. Ja egamasiis igal koolipäeval...ainult siis, kui piiga ema vahetustega tööl.
Õnneks pole mul kodus muud, kui inimtühjus ja tolmuküllus. Seepärast on kaval imbuda korterisse tunnid pärast päikeseloojangut. Niipaljuke kui seda päikest tänavu olnud on. Uks koheselt lukku, XXXXL kodukleit selga, pehmed sussid jalga ning sõltuvuste kallale.
Poolnoor küll nii ei teeks. Poolvana aga võib. Söök, telekas, arvut, tekk ja padi. Sekka telefon. Ja juba ma magangi.
Hommik algab kuuest. Olen pikaldane. Veerand kaheksa tuleb bussi peale koperdada. Pingviinikõnnakul. Ja linnas edasi taksoga. Mis me kõrgepalgalistest räägime. Hea, et saame kolmekat klassiõpetajaga poolitada. Hommikupimeduses on tänavad klaaslibedad.

Koolis ma muundun. Nõiaväel. Suunurgad tõusevad üles, selg läheb sirgu ja meel erksaks. Püüan oma tööd hästi teha. Sellele vaatamata teen ka palju vigu.  Neid võib kaunisõnaliselt õppetundideks nimetada.

Oma kujutluses loon maakonnalinna väikekooli väikeklassidega, kus on erilistel eriliselt hea ja turvaline õppida. Oskajate käe all. Väike inimene on tundlik, saab aru suurte irooniast, mõnitamisest, sarkasmist.

Tark ministeerium oma tarkades tagatubades on kirja pannud: üldjuhul õpivad HEV (hariduslike erivajadustega) lapsed elukohajärgses tavakoolis. Lapsevanemal jääb valikuvabadus otsustada, kas valib lapsele erikooli või tavakooli. Valdavalt erikooli pole. Intellektipuuet ka pole. Nii et kas poolrumal või pooltark.

Hariduslike erivajadustega lasteks nimetatakse lapsi, kes erinevad eakaaslastest oma võimetelt, kultuuriliselt või sotsiaalselt taustalt või isiksuseomadustelt sedavõrd, et vajavad oma arengupotentsiaali realiseerimiseks keskkonna ümberkorraldamist. Haridusliku erivajadusega õpilased võivad olla nii puudegaõpiraskustega, aga ka andekad või mingitel muudel põhjustel õpikeskkonna kohandamist vajavad lapsed ja noored. (VikipeediA)

Hariduslike erivajadustega õpilasi ei käsitleta enam erikoolide õpilastena, vaid õpilastena, kes vajavad õpet eritingimustel koolist sõltumata. Hariduslike erivajadustga õpilane on õpilane, kelle eriline andekus, õpi- või käitumisraskusedterviserikked, keelelis-kultuuriline taust, puuded või pikemaaegne õpikeskkonnast eemal viibimine põhjustab olulisi raskusi töötada oma klassikaaslastega samal ajal samas ruumis või vastavale klassile koostatud töökava alusel. (VikipeediA)


3 kommentaari:

Emmeliina ütles ...

veidi teemasse:
Vaeküla kool - lihtsustatud õppekavaga lastele (LÕK) asus Vaekülas, väikeses Virumaa külakeses. Enne eriinternaatkooli loomist 1977 tegutsesid hoonetes põllumajandusliku suunaga erinevate nimedega koolid al. 1930 ja Vaeküla Internaatkool.
2008 a otsustati ülevalt poolt küllatki korras peahoone remontida. Tean seda sellepärast, et käisime tuttavatega 2008 sügisel nn. kunstiringis, sest koolil oli tugev kunstiõpetaja. sel ajal õppis seal u. 130 last. Ehitustööd algasid 2010, kõik, mis lõhkuda andis lõhuti, park hävitati. Ja nii jäigi, sest rahad said otsa. Õpilasi hakati solgutama erinevatese koolidesse, nende arv vähenes. Tegemist oli ministeeriumi arvates "halbade asjade kokkulangemisega" kaotatud kahest miljonist eurost ei räägitud avalikult. Ju see oli halb asi. Koolimaja,mis seisis 50 aastat muudeti tondilossiks.
2013.a. pakuvad koolile varju endise Rakvere KEK-i peahoone ja kõrvalhooned. Kuna ehitati uus kool Porkunisse, siis et seda täita vähendati raskel ajal Vaeküla õpilaste arvu. Nüüd on Porkuni täis. Ja ministeeriumil terendab uus plaan Vaeküla kool hoopis kaotada. Tark pealinnamees, kes vist pole ühtegi erivajadustega laste lähedalt näinud arvas, et õppigu nad tavakoolis. Viimase uudisena külastas Vaeküla kooli järjekordne haridusminister, kes otsis kooli Vaekülast. Uus lubadus - kool jääb alles ja tohib sügisel avada esimese klassi. Miks? Sest Porkuni on triiki täis. Oo tempora, oo mores

Anonüümne ütles ...

oo tempora.....haridusministri Vaeküla otsimine ajab õelalt naerma,kõik muu seoses kauni vana Vaeküla koolihoone ja Vaeküla külakogukonna vaesumisega ajab vaid nutma.Päevalill

Emmeliina ütles ...

väike parandus: uus koolimaja ehitati 50-ndatel, teised st. kõrvalhooned olid vana mõisa osad.

Teine kool, millest mõne reaga, oli fantastiline Lille Kool Rakveres. Loodi lapsevanemate algatusel mõõduka ja raske vaimupuudega lastele. Kuna koolis oli võimalus ööbida, said seda kasutada näiteks liitpuudega lapsed maakonnast. Õpetajad ja personal olid oma ala profid. Seal sain ma 1999.a.enda esimese koolipraktika st. nägin peaaegu et esimest korda erivajadustega lapsi. Ka see erakool jäi konkurendile - Porkunile alla. Õnneks säilis koolist vanuseliselt välja kasvanutele päevahoiu teenus.