reede, 14. august 2015

Muhu, Smuul ja madal valulävi ( kirjaniku loodud väljend)


Kuna oleme pigem hilised, kui varased, siis leppisime suletud väravatega. Mina  poleks mina, kui ei ajaks hiirega infot ja ei jagaks seda endale.
Johannes Schmuul sündis 1922 Muhu saarel Koguva külas pere üheteistkümnenda lapsena. Kuigi temast pidi saama põllumees ja pärija tahtis saatus teisiti. Tervis tahtis teisti. Kolm abielu, mitte ühtegi järeltulijat. Tema teosed olidki tema lapsed. Ta olevat tõmmanud inimesi ligi nagu magnet. Helge ja hele meel, nagu muhulastele omane iseloomustas teda Ülo Tuulik, kes oli juhtumisi ka Smuuli lähisugulane. Lisaks eneseiroonia, milleks pole paljud võimelised. Lihtne muhu külapoiss, napsi ja naljamees. Palju on juureldud kirjaniku "punaseks olemise" üle. Kas siis  Juhan Smuul uskus tõemeeli kommunismi saabumisse, kus kõike saab tasuta, kus on rikkalikult kala ja viin voolab ojadena (Remmelgas)
Tuulik arvas, et kuna Smuul oli kogu sõja venemaal võitjate poolel, siis oli kerge kirjutada "enne oli kõik halvasti ja nüüd on kõik hästi" luulet.
Minu Smuul on see tema teine pool. Eks ikka "Mälestusi isast" , millest mõned salmid praegugi peas.
"Muhulaste imelised juhtumised" meeldis mulle ka.
Alles hulga hiljem sain teada, et Jaak Joala lauldud "Joonistan kurbust ja rõõmu" sõnad Juhan Smuulilt. Noorele minule see laul meeldis. Eelkõige sõnad.
Panen enda jaoks siia kolm  linki, mille toon sobib minuga.
http://epl.delfi.ee/news/kultuur/toop-olut-rahva-ja-naljamees-juhan-smuuliga?id=50913095
http://www.looming.ee/2015/03/kilde-sugulasest-smuulist/
http://kultuur.postimees.ee/2500071/valus-valgus-kirjandus-juhan-smuul-75

Arvan, et kui nüüd kirjutataks Smuulist raamat, siis ma kindlasti loeksin seda. Igatahes ma meeldin endale, et tänu "muhkus käimisele" uurisin  kodus  veidike Juhan Smuuli lugu.

....

Veel huvitavat Koguvas, ehk üks väegagi pikk maja
või kuidas kõrgendada kiviaeda
või järjekordne eluase tuleviku tarbeks (ei midagi uhket)
KIRIKUD
Vaatasin oma pildipagasit ja ei raatsi kuidagi jagamata jätta.  Saare ja Muhu  kirikud on omaette vaatamisväärsus mandrirahvale. Tornidega pole priisatud
LIIVA kirik Muhumaal
ja kirikaias midagi põnevat

PÖIDE kirik Saaremaal, mida õnneks renoveeritakse
ja kuhu isegi õhtul sisse lubati

KARJA kirik Saaremaal
MUSTJALA kirik Saaremaal
Siin on ikka tornile rõhku pandud...

MUSTJALA Õigeusu kirik


ja kõige väiksem, METSKÜLA Õigeusu kirik



Lõpetaksin siiski Smuuliga:„

"Muhu monoloogides" kõneleb Smuul heast meremeeste Hoidjast, meremeeste jumalast, kes oli välja kaubelnud eraldi tüki taevast justnimelt meremeestele eluks pärast surma.  Hea meremeeste Hoidja kirjeldab taevas olevaid meremehi:

Nende meremeestega, tead sa, on üks viimane häda ja viletsus. Ma ep taha kaevata, aga kui noor inimene ilma tööta on, siis võib ta viimaks ka taevas pujääniks minna ja muud ei tee kut puhast pahandust. Nad teevad kuivas kohas tuld. .... Nad käivad kääridega vikerkaare kallal ja lõikavad sealt tükke, et mängukaartisid teha ja pärast nurga taga turakat taguda. Ja ma räägin ainult pooled pahandused üles, teised on veel hullemad.
Ja siis ütles su isa heale meremeeste Hoidjale:
Kuule, mees, see ei kõlba ju kuskile. See kord tuleb ära muuta. Sest ka kõige parem mees läheb ilma mureta ja tööta raisku. Viimaks nad asutavad sulle siia puhveti ka veel.
Ja hea meremeeste Hoidja ohkas kohe hinge põhjast:
Kes neid krantse teab. Ehk on juba asutanud. Sest nende igaõhtune „hosianna“ paneb inglid punastama ja nutma.

Vot nii.

...


Kommentaare ei ole: