esmaspäev, 17. juuni 2013

Lastelaste tirriteerimine

 ehk nõuandeid põnnide ja tirtsude (vanus üks kuni neli aastat) vanaemadele suvisel ajal :

1. Väida viimase hetkeni, et oled tööga hõivatud. Võimalusel otsi lisatööd, sest suvel saab tööl väita, et pead varem lahkuma - lapselapsi hoidma.
2. Kasuta vahendit "nutt ning hala oma tervisliku seisundi kohta". Valutada võivad kõikvõimalikud kohad - nii pea kui p....Parem muidugi on tõusev vererõhk, südamekloppimine, halvenev nägemine ja kuulmine.
3. Ära võta telefoni ja jälgi paranoiliselt mobiili nimenäitu. Iial ei või teada, mis üllatusi laste kõned sisaldavad. Alati võid väita, et viibisid mingis ülikultuurses paigas nagu pensionäride koosviibimisel sotsiaalkeskuses, kunstisaalis, teatris või rokksummeril.

Kui see kõik ei aita ja oled vahele võetud ning lapse või raskemal juhul lapsed enda juurde hoidu võtnud, siis arvesta:
1. tari koju võimalikult palju tühje karpe ja kaste kuhu paki kogu oma igapäevavara - peeglilaual olev kosmeetika ja  alumistel riiulitel paiknev modru. Tee kodu võimalikult tolmuvabaks. Paiguta kastid kappide otsa võimalikult kõrgele. Üldse koonda kogu elu ülemistesse kõrgustesse
2. Korja ära lillevaasid ja linikud - ei mingeid laudlinu.
3. Varusta end võimalusel suurte hunnikute pappnõudega või too keldrist nõuka aegsed kuldtriibuga tassid - taldrikud.
4. Peida kõrgustesse telekapuldid ja lülita välja lauatelefon. Eemalda vooluvõrgust kodumasinad, pesumasin, nõudepesumasin. Kontrolli iga natukese aja tagant elektripliidi nuppe ja ahju
5. Teibi kinni dušikabiini ja sauna uks
6. Kui sul on rohkem tube kui kaks, siis võid kasutada linkide ärakruvimise taktikat.
7. Ära hetkeksi kaota valvsust - vaikne ja nohisev laps on kõige ohtlikum laps. Seevastu lärmav ja sinu ligiduses viibiv põnn on kõige ohutum.
8. Ära hooli ilmast. Igal võimalusel mine lastega õue, sest siis ei aja nad tube segamini. Võta kotiga toitu kaasa, siis ei pea puru põrandalt pühkima.
9. Anna ühesilbilisi käsklusi: söö, paigal, jookse, lama, koht jne. muidu kaotad õhtuks hääle.
10. Ole loominguline - rooma, haugu, näu, tõsta jalga, kuku käo moodi, peida ennast puude taha,
11. Kui muud ei aita ja oled väsimusest ümber kukkumas, siis varu arvutisse multikad "Maša ja karu" või "Nu pogodi!"

Võta vastu tuhanded kallid ja sajad soojad silmapilgud. Ole valmis kirjutama üles igasugu vahvaid ütlemisi ja tabama fotokasse vahvaid tegemisi. Ole valmis saama üha uusi ja uusi hüüdnimesid ja ole valmis kaklusteks selle üle kelle vanaema sa rohkem oled.

Ja mis peaasi - ole õnnelik, et sul nad on. Lapsepõlv  on lühike ja ei kordu sellisel moel kunagi.


jätkub...kui jaksu

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Just täpselt nii see ongi.

neiud ärevil ütles ...

Issand jummal. :D Kas nii hull võib tõesti vanaemaks olemine olla.Õnneks ma olen palju lihtsamalt saanud.

soodoma ja gomorra ütles ...

Oleks vaid kõigil lastel sellised vanaemad. Nii armas.

Bianka ütles ...

Tuleb tuttav ette... Meil on see huvipakkuvate asjade käeulatusest ärapanemise etapp läbi, nüüd enam ei näpita omavoliliselt telekapulte ega kallata lillevaase ümber :P Aga valvsust ei tohi ikkagi kaotada, kunagi ei tea, mis neile pähe võib tulla. Meie elamises on trepp see kõige ligitõmbavam atraktsioon, ja kunagi kasutuses olnud saunaruumi diivaniga blokeerimine ei takista enam kedagi. Üle jääb vaid valvata ja õpetada, "ärge kiirustage, ärge tõugelge, hoidke seinapoolsesse külge" jne.

See on sul küll sulatõsi, et lühikesed ja selged käsklused on parimad. Ei ole vaja mingit selgitamist ega põhjendamist. Sest iga "miksi" peale räägitud pika jutu peale tuleb uus "AGA MIKS?"...

sille ütles ...

Väga hea kokkuvõte lapsehoidmisest. :)

tegelinski ütles ...

Kõigepealt naersin pisarateni.
Nüüd prindin välja ja panen seina peale, sest mõni asi oli meelest läinud ja mõni nõuanne uus ja asjakohane.

päevalill ütles ...

Ongi nii muidugi,aga,"neiud...",selles pole üldse midagi hullu.Lühikesed korraldused muidugi,sest suur mokalaat nullib meeleolud.On asju,mis kõigepealt peavad olema paigas,kas "peab "või"ei tohi" ja selginemine toimub nagunii või on juba põnnil kodunt kaasas,lihtsalt vanavanemate juures proovitakse piire laiendada.
Saunaukse kogemust mul polegi!Dushiga oli õnneks nii,et ohtlikul ajal ei ulatatud üksi vannitoa tuld põlema.
Linakesed ja linikud ju ainult ahistavad lapsi(muuseas,ka meessoost abikaasasid).
Muidugi,siin Tudus on mul olnud palju lihtsam,sest kogu söök ja pesemine toimub õues,mängust rääkimata.Õhtul polegi eriti koristada,ainult vihma kartvad asjad tuppa.mängunõudes olevat toitu liivast,võililledest,toorestest tikrites ja soolast leiab veel 2 nädalat,kusjuures söödavana.

Emmeliina ütles ...

Eks me kõik õpi ikka elust enesest ja enda kogemustest :D

Elagu Eestimaa soe suvi, mis on tõeline lastehoiu abimees!