teisipäev, 3. august 2010

Lapse lappimine

...ehk milleks siis sugulased ongi.

Kui suured otsustavad lapse pooleks teha, siis peab vanaemal olema saja aasta tarkust, et linna tagasi saata üks terviktütarlaps.
Mida selleks vaja oleks? Kindlasti üks paik, kus kõik on püsinud muutusteta ja iga nurk ja sopp toob taasavastamisrõõmu. Siis saab teleka kinni panna ja ei pea vaatama kuidas tige "rabarbera" koos oma kirgedega tormab ja kõiki riidu ajab. Hea, kui saab üles tõsta klaverikaane ja harjutades hakkab Hiiretipsu lugu viisi võtma. Hea, kui saab sahtlist võtta mitu aastat tagasi sinna pandud karbi igasugu kleepimis-ja voltimismodruga ja lisada sinna uut kunsti. Hea, kui pannkoogitainas tuleb ikka samasugune ja koogid ka. Hea, kui saab mööda tuntud teed väikese poe poole kõmpida ja tagasiteel jäätist limpsida. Hea on, kui saab koos vanaemaga minna sõbranna aeda, põõsast marju suhu ja topsi panna ja võrkkiiges lebotada. Hea on võtta riiulist tuttav "Metsamuinasjutud" ja tellida vanaemalt üks unejutt või lugeda ise suurde voodisse magama pandud "isiklikule loomaaiale". Hea, kui saab hommikul teha suurele onule ukse vahelt "böö" ja siis kiiresti minema putkata tsiteerides "Madlikest" , kus "tatikad saavad kitli peale".

Väga hea, kui saab istuda onu ja väikese onutütrega mugavasse autosse ja sõita mõisapreilit mängima, uidata kauni mööbli keskel mõisas ja pööningul ja rooside ja põlispuude vahel pargis,
lahendada metsamuuseumis ülesandeid ja lõpetada õhtu Bonzo laulu kuulates.
Väga hea on võtta ette randasõit teise pisikese sugulasega ja hullata unustuseni merevees, olla lapsehoidja ja teha tuhat suvevaheajale nii omast asja.
Väga hea, kui saab sõita väikese onupoja juurde, uurida kangastelgedel valmivat triiburiiet ja kiikuda tuttaval päriskiigel. Teha koos teiste lastega üks ritv ja õpetada neile vahukommide grillimist lõkkel. Hea on kuulata viljapõllu kohinat ja öist kähriku haukumist ja vaadata kuidas kombain vilja võtab. Õhtul on hea on sorida väikese vanaema kapishtlis ja nuruda sealt välja vaipu nukumajja ja veel pisiasju, mida lihtsalt võib ühel tütarlapsel vaja minna.

Väga halb on rippuda telefoni otsas ja minna veel rohkem katki, sest suured ei oska ja väike ei küüni arusaamiseni miks hästikorrastatud maailm ei toimi. Siis tuleb appi kavalus, valed, manipuleerimisoskus ja kui midagi muud ei aita, siis jonn ja kurb nutt. Ole sa nii tubli kui oled, saa kiituskirju, laula ennast ettevalmistuskoorist põhikoori või tee mis sa tahad. Suurte kõrvad on lukus mis lukus, nende Ego nii suur, et iseenda hea olemise nimel on valmis hävitama ja teist poolt pulbriks tegema.

Ja vanaema paneb käed kõrvadele, et ei kuuleks halba, suu kinni, et ei räägiks halba ja silmad kinni, et ei näeks halba. Heameelega mähiks lapselapse udutekki ja lendaks kaugesse lilleriiki, kus väiksed haldjatüdrukud tantsivad ja laulavad. Kuid vanaema on vana ja ta teab, et sellist riiki pole olemas. On tavaline maa, kus kehtivad suurte tehtud seadused ja dogmad ja kus ei valitse kümme käsku. Sellele vaatamata võtab vanaema nõela ja niidi ja jätkab lappimist. Selleks ta ju vana ema ongi.

13 kommentaari:

tegelinski ütles ...

Selline kurvavõitu, tuttav lugu...

Bianka ütles ...

Hea, et lapsel on selline vanaema. Nii on tal ikkagi üks kindel kants ja varjupaik, mis aitab elutormid üle elada.

Sinitihane ütles ...

Väga liigutav lugu.
Tabav pealkiri.

KR ütles ...

Mul pisarad silmis...:(
jõudu Sulle lapse lappimisel (mis ilus väljend!)

soodoma ja gomorra ütles ...

minust saab ka kunagi sama vana ema.
Ma mõttes juba liigun ja sätin sinna poole.
AnnaksJumalvaid tervist ja päevi.

See on suurte inimeste mängude juures nii oluline, et katkistel lastel selline inimene ja koht olemas oleks.

tubli oled!
väga ilusti kirjutatud.

Eve Piibeleht ütles ...

Õnnistatud olgu need,kellel on oskust katkiseid asju parandada. Minusugused, kel eeskujuks vaid põlvkondade kaupa purunenud suhteid, ilmselt ei oskaks.

Helve ütles ...

kunagi , kui Väike Tüdruk on suureks saanud ja on Vanaemaks saanud, saab ta aru, et kui ta oli alles Väike Tüdruk, oli ta enda Vanaema juures Haldjateriigis Kurja Maailma eest varjatud.

Linda Järve ütles ...

Ilusad mõtted ja väga hästi kirja pandud!

Hundi ulg ütles ...

Sa oled väga ilusasti, sisuliselt ja vormiliselt, pannud kirja mõtted, mis painavad mind juba mitu kuud. Kuigi otsest põhjust pole. Mitmed korrad olen juba alustanud kirjutamist, kuid loobunud. Sest taolised situatsioonid on üks valusalt segane värk. Samamoodi segased on ka minu mõtted selles asjas.

Kui ma ükskord mõtetes selgusele saan, siis tingimata viitan Sinu poolt kirjutatule.

helle ütles ...

Ma mõtlen vanaema osale lapselapse elus. Minul oli küll 2 vanaema nagu ette nähtud, aga ma polnud kummagagi kunagi pikemalt üksi ja seetõttu ka eriti lähedane.
Minu laps kasvas ilma vanaemata, see-eest oli tal palju teisi lähedasi sugulasi, nagu onud ja nende naised.
Ma veel ei tea, kui heaks vanaemaks ma osutun, aga ma tahaks küll olla selline, kelle juures on lapsel soe.
Lapse lappimine...Küll Sa, Emmeliina, ikka oskad...

Udo ütles ...

Vahel loed sõnu millest saavad kokku laused, lausetest mõtted. Siin on sõnade ja lausete osa kuidagi vahele jäänud. Ja väga hea et on jäänud. Kohe niikui loeks mõtteid .. võibolla isegi mitte mõtteid .. arhetüüpe.
Sisu kommenteerima ei kipu. Võibolla pole vajagi.

Emmeliina ütles ...

kallid lugejad, olen väga liigutatud teie kommentaaridest.

Tütarlaps nüüd turvaliselt linnas ja teatas, et nüüd tuleb hakata ennast Tallinna asjadega kurssi viima :D

Luis Garcia Quintero ütles ...

Ta ei peatu kunagi hämmastama kõiki, kes tema abi otsivad. Ta on vaieldamatult parim oma võimsate loitsudega. Ma tänan teid nii väga, et taastasite minu suhte pärast 5-kuulist lahutust endise sõbrannaga. Lord Zakuza on suur ja võimas loitsimeister, keda ma usaldan. Isegi selles hiljutises kogu maailmas aset leidnud pandeemiakriisis suutis lord Zakuza 48 tunni jooksul oma endise tüdruksõbra oma võimsa loitsuga tagasi tuua, pärast seda, kui maksin ettemaksu 370 eurot, et omandada vajalikud asjad, et õigekiri minu jaoks korda teha ja pärast seda ta lõpetas loitsu ettevalmistamise, tuli mu endine tüdruksõber minu juurde tagasi 48 tunni jooksul ja täna oleme lihtsalt iseenda jaoks parimad. Oma suhetes / abielus saate abi saamiseks saate Lord Zakuzaga suhelda tema e-posti aadressil: doctorzakuzaspelltemple@hotmail.com või WhatsApp-liinil telefonil +17405739483.